Tyskt och franskt motstånd mot EU-krav på uppdelad energihantering

Tyskland och Frankrike med sina stora statliga energiföretag kan komma att försöka skaffa sig undantag från EU-kraven på att dela upp energiproduktion och energidistribution och det kan stå konsumenterna dyrt.

Det här blev tydligt när frågan diskuterades i EU-parlamentets industriutskott, där Gunnar Hökmark sitter för Sverige.

– De kommer att göra allt som de kan och det finns en gemensam agenda som omfattar både regeringar och företag. Glöm inte att många av de här företagen är mer eller mindre statsägda så det handlar inte alla gånger om ett helt fristående näringsliv, säger Gunnar Hökmark, moderaterna i EU-parlamentet.

Förslag om konkurrens
Det har inte gått en vecka sedan EU-kommissionen presenterade sitt förslag om hur konkurrensen på den europeiska energisektorn ska bli större och konsumenterna ska få billigare el och gas.

Inte oväntat så kommer det största motståndet från de länder där stora statliga energiföretag äger både el- och gasnäten, såväl som kraftverken och som kontrollerar gasproduktionen.

Tyskland var det paradexempel på där konsumenterna får betala mer för el och gas för att tillverkarna också styr distributionen och i Frankrike bildades bara för några veckor sedan en gasjätte när statliga Gaz de France gick ihop med konkurrenten Suez.

Mindre länderna har mest att vinna
Gunnar Hökmark tror att stödet för att så långt som möjligt dela upp energiproduktion och distribution i separata bolag finns hos de mindre länderna. Det är de som har mest att vinna på ökad konkurrens på energimarknaden.

– Framför allt i alla mindre länder finns ett stort intresse för att få en bättre fungerande marknad för distribution av el, därför att det är ett sätt att få igång användningen av förnybara bränslen. Har vi ett bättre fungerande elnät i Europa så kommer det att vara lättare att legalisera nya bränslen, säger Gunnar Hökmark, moderaterna i EU-parlamentet.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista