Bush arrangerar eget klimatmöte

I Washington inleddes på torsdagen ett klimatmöte för världens ekonomiskt största länder. Ett möte som arrangeras av president Bush vid sidan av FN:s stora klimatmöte.

Det är dragkamp mellan USA och FN om klimatfrågan och om vems agenda som ska gälla.

President Bush har bjudit in 16 av världens ekonomiska tungviktarländer, däribland Kina och Indien till ett separat klimatmöte i Washington. Och det bara två dagar efter FN-mötet i New York, där världens nationer samlades för att försöka hitta gemensamma sätt att bromsa klimathotet.

USA hoppas på individuella mål
Utrikesminister Condoleezza Rice inledde mötet nyss och sa att hon hoppas att deltagarna här ska kunna sätta individuella mål för hur mycket koldioxidutsläppen ska minska i varje land. Det är just detta som konflikten mellan USA och FN handlar om.

Majoriteten på FN-mötet ville att länderna skulle enas om bindande åtaganden om hur växthusgaserna ska skäras ner, men USA argumenterar för att varje land frivilligt ska skära ner så mycket som de förmår.

Det amerikanska förslaget handlar också om alternativa bränslen som satsning på vindkraft och solenergi och utveckling av ny teknologi.

USA väntas få kritik
– Det måste gå att förena renare miljö och ekonomisk tillväxt, sa Condoleezza Rice på mötet.

Men USA väntas få hård kritik av bland annat de EU-länder som deltar och som tycker att de amerikanska målen är alldeles för lågt ställda.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista