Drygt hälften av Sveriges 3 600 rödlistade och hotade arter av växter, svampar, insekter och fåglar är knutna till skogsmiljöer.

Sverige lever inte upp till miljömål

Mer skog måste skyddas för att bevara den biologiska mångfalden, säger Skogsstyrelsens i sin utvärdering av miljömålet Levande skogar.

Sverige lever inte upp till sina internationella åtaganden att skydda värdefulla naturtyper och arter. Den slutsatsen drar Skogsstyrelsen i sin utvärdering av miljömålet Levande skogar, som presenteras senare på fredagen.

Sverige bör skydda ytterligare 450 000 hektar skogsmark till 2020 utöver nuvarande miljömål om man ska kunna bevara den biologiska mångfalden. För nuvarande delmål till 2010 är otillräckligt, säger Göran Enander, generaldirektör på Skogsstyrelsen:

– Vi konstaterar att med dagens skogsbruk så kommer vi inte att nå miljömålet levande skogar. Det är den grundläggande slutsatsen i vår rapport, säger han.

Drygt hälften av Sveriges 3 600 rödlistade och hotade arter av växter, svampar, insekter och fåglar är knutna till skogsmiljöer. För att klara målet för biologisk mångfald till 2020 föreslår nu Skogsstyrelsen formellt skydd av ytterligare stora arealer skog, framför allt nedanför det fjällnära området.

– Det gör vi för att det är nödvändigt för att vi långsiktigt ska kunna nå miljökvalitetsmålet levande skogar som riksdagen satte upp i slutet av 1990-talet, säger han.

Skogsstyrelsen räknar med att målet kan nås till en kostnad av två miljarder kronor per år till 2020 - totalt 20 miljarder - det motsvarar ungefär de senaste årens anslag årligen. Men nu planerar ju regeringen att minska anslaget till skydd av natur med 450 miljoner kronor de närmaste tre åren. Och då riskerar man att missa målet, säger Göran Enander.

– I och med att det här innebär en ambitionshöjning i våra förslag, så är ju min bedömning just nu att det här kommer att kräva betydande statliga insatser för att vi ska nå våra internationella åtaganden och nå miljömålet levande skogar, säger han.

Sverige är liksom EU och andra länder bundet av förpliktelser i Konventionen om biologisk mångfald och FN:s milleniemål från Johannesburgkonferensen 2002.

Om regering och riksdag antar det nya målet skulle det innebära att 11 procent av skogsmarken får ett skydd, varav fyra procent ligger nedanför det fjällnära området. Enligt vetenskapliga studier behöver minst 10-15 procent av skogen bevaras för att säkra arternas och naturtypernas bevarande.

– Vi har fått entydiga besked av de främsta naturbiologiska forskaran att utarmningen av biologisk mångfald fortsätter. De åtgärder vi vidtar nu kommer inte att vara tillräckliga och framför allt vidtar vi inte åtgärder nu i en högre takt så kommer det att bli mycket svårt eller till och med omöjligt att längre fram nå det här miljökvalitetsmålet, säger han.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Fakta om förslaget
  • Förslaget är skydd av ytterligare 450.000 hektar skog till 2020 utöver dagens mål.
  • Det fördelas så att 350.000 hektar ska ligga nedanför det fjällnära området, 100.000 hektar i fjällnära skog och 50.000 hektar frivilligt bevarande.
  • Om förslaget genomförs kommer 2,5 miljoner hektar skog i Sverige att undantas från aktivt skogsbruk - det motsvarar 11 procent av skogsarealen, varav 4 procent nedanför det fjällnära området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista