ASEAN kräver att våldet i Burma upphör

Den sydostasiatiska samarbetsorganisationen ASEAN, där flera av Burmas grannländer ingår, kräver nu att Burmas regim upphör med våldet mot demonstranter. Samtidigt trycker USA på allt hårdare för att Kina ska agera mer kraftfullt mot Burmas ledning.

– Vi vill uttrycka vår avsmak över rapporterna om att demonstrationerna i Burma slagits ner med våld och över att det krävt flera dödsoffer, sa ASEAN-länderna i ett för att vara den organisationen, ovanligt skarpt uttalande mot Burma.

Extrainkallat möte
Det kom efter ett extrainkallat möte i FN-högkvarteret i New York. Uttalandet innehöll också en uppmaning till Burmas ledare att avstå från att använda våld mot demonstranterna.

Burmas utrikesminister var inte närvarande vid mötet, trots att landet är medlem i organisationen, men enligt rapporterna från mötet rörde ministerns ersättare inte en min när uttalandet lästes upp och hade heller ingen kommentar efteråt.

Bush träffar Kinas utrikesminister
Allmänt anses länderna inom ASEAN, förutom Kina och Indien vara bland de länder som har en möjlighet att påverka de som bestämmer i Burma.

Samtidigt meddelades från Washington att USA:s president George Bush träffade Kinas utrikesminister Yang Jiechi och uppmanade Kina att trycka på hårdare mot Burma för att förhindra ytterligare våld mot demonstranterna i Burma. Regeringen där, har dock nu, enligt en talesperson för FN sagt att man tillåter att FN:s sändebud får komma in i Burma.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista