Riggad opinionsundersökning i Ukraina

Fredag är sista kampanjdagen inför valet i Ukraina. Och nu kramar presidenten sin forna allierade Julia Timosjenko i tv och manar väljare glömma deras tidigare motsättningar och att rösta på de orangea. Media fylls av rapporter om fusk inför valet.

– Vi såg att de siffror de olika partierna fick från ett opinionsinstitut varierade ovanligt mycket , berättar redaktören Jevgenij Kherson vid dagstidningen Cevodnja - Idag om hur de avslöjade att ett av de ukrainska opinionsinstituten gick att köpa.

1400 dollar
– Vi ringde helt enkelt och frågade om det gick att köpa en högre rating för ett parti, vi valde ett mindre känt parti och fick veta att det skulle kosta 1 400 dollar att höja procentsatsen för ett av de mindre partiblocken som ställer upp i valet, fortsätter han.

Därpå framträdde opinionsinstitutets chef i tv och vid en presskonferens och gav partiet några procentenheter högre stöd mot tidigare.

Förfalskning av valsedlar
Tidningen gick igenom flera opinionsinstitut och gjorde en lista över dem som var pålitliga. Att köpa sig en större opinion är en av många oegentligheter i valet i Ukraina.

– Förfalskning av valsedlar där personer haft samma namn men olika ålder och där listor fyllts med namn på döda personer, berättar Jevgenij.

Sjuka och pensionärer kan hemrösta något som tidigare visat sig ge valfusk. I tv sågs presidenten krama sin forna partner under den orangea revolutionen Julia Timosjenko; henne som han sedan inte kunde komma överens med. Men nu manas väljare glömma det och rösta orangea på söndag.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista