Nyamko Sabuni.

Långsamt jämställdhetsarbete

Jämställdhetsdepartementet har inte hunnit göra av med alla miljoner de har till förfogande i år för att främja jämställdhet mellan män och kvinnor.

Av de 416 miljoner som regeringen satt av för särskilda jämställdhetssatsningar i år, har jämställdhetsminister Nyamko Sabunis departement hittills bara använt en tiondel, 40 miljoner kronor.

Tidsbrist
Nyamko Sabuni förklarar det med tidsbrist.

– Det kommer sig ut av att även om det finns mycket att göra i samhället så måste ändå politiken formuleras. När vi vann valet så fanns ett antal gemensamma program för allianspartierna. Jämställdhetsområdet var inte ett sådant, vilket betyder att första året har gått åt till att formulera politiken, bereda den inom regeringskansliet.

– Vi har redan nu använt ett anslag som innebär tre-fyra gånger så stort som den tidigare regeringen har använt, så väldigt mycket har redan gjorts, men det kommer att finnas en del pengar kvar.

En tiondel
När regeringen presenterade sin första budget förra hösten, 2006, talade Nyamko Sabuni om att den nya regeringen satsade tio gånger så mycket på jämställdhet som den gamla - och talade då om de 400 miljoner som skulle användas 2007 för att främja jämställdhet mellan män och kvinnor.

Av dem har alltså hittills använts en tiondel. Pengarna har gått till Ungdomsstyrelsen, Brottsoffermyndigheten, Länsstyrelserna och Socialstyrelsen till exempel bland annat för insatser mot hedersrelaterat våld.

”Bedrägligt”
Vänsterpartiets riksdagsledamot Josefin Brink, som konstaterat att regeringen inte kommer att satsa så mycket pengar på jämställdhet som den sagt, är mycket kritisk.

– Jag tycker att det är bedrägligt. Man hävdar att man satsar 400 miljoner på jämställdhet och den använder man bara en tiondel av pengarna, alltså har man inte bedrivit någon jämställdhetspolitik i den omfattning som man sa att man skulle göra.

Vad tycker du att de skulle ha gjort för pengarna?

– Det finns ju hur mycket som helst som man skulle kunna ha gjort för de här pengarna. Man skulle kunna ha satsat på insatser mot mäns våld mot kvinnor, till utbildning i rättsväsendet. Man hade kunnat satsa på åtgärder för att utjämna löneskillnader.

– Det är ju inte precis så att vi har jämställdhet i samhället, det finns mängder av åtgärder som man behöver göra och regeringen gör istället ingenting, säger Vänsterpartisten Josefin Brink.

Enligt Nyamko Sabuni, jämställdhetsministern, kommer ytterligare 130 miljoner användas i år för en handlingsplan mot mäns våld mot kvinnor och mot trafficking. Hon räknar med att hennes departement kommer att avstå från att använda mer än hälften av de pengar som finns i år för att öka jämställdheten.

– Det blir ungefär halva anslaget kvar som vi inte kommer att kunna använda i år, så det kommer att bli mycket pengar kvar i år som vi får återkomma till hur de används.

Men hur säker är du på att de här pengarna som skulle användas till att öka jämställdheten, faktiskt finns kvar att använda för det?

– Det är inte säkert att de kan användas till jämställdhet, utan vi har ju anslag på 400 miljoner för vart och ett av åren under mandatperioden, så i år är det inte säkert att just de pengarna kan användas till jämställdhet. Det är klart att jag skulle kunna göra av med pengar, det är inget problem.

– Men för mig har det varit viktigare att vi tänker strategiskt vad är som ska göras för att vi ska uppnå jämställdhet och då gäller det att arbeta igenom politiken, så att det som har gått att göra snabbt, det har vi gjort snabbt, men mycket annat måste beredas och det är det som vi har gjort, säger hon.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista