Mister tillståndet.

Loomis mister tillstånd för värdetransport

Bevakningsföretaget Loomis Sverige får inte längre köra värdetransporter i Sverige, det har länsstyrelsen i Stockholm beslutat. Motiveringen är att Loomis har allvarliga brister i utbildningen av sin personal, enligt Rolf Arbin vid länsstyrelsen.

– För att köra värdetransporter måste man gå en första väktarutbildning, träna och sedan gå väktarutbildning två, och få ytterligare yrkeserfarenhet, och därefter gå en värdetransportutbildning. När det gäller Loomis så har man bara fått väktarutbildning ett och sedan inte fått något med, säger Rolf Arbin.

Tillsyn
Beslutet att återkalla Loomis tillstånd att köra värdetransporter kommer efter ett flerårigt tillsynsarbete.

Länsstyrelsen i Stockholm kallar bristerna för omfattande, systematiska och fortgående. Av de cirka 1 000 anställda på Loomis som länsstyrelsen tittat på saknar 40 procent rätt utbildning för jobbet.

Vill hitta lösning
Loomis får fram till den 29 februari på sig att avveckla verksamheten enligt länsstyrelsens beslut, men det kommer aldrig att bli frågan om någon avveckling enligt Håkan Ericsson, koncernchef på Loomis Sverige.

– Min förhoppning är att vi ska kunna hitta en fortsatt lösning på det här. Vi har idag en verksamhet som är väl under kontroll och dessutom inför vi ytterligare åtgärder så att länsstyrelsen ska kunna känna sig trygga.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista