Finansinspektionen delar ut en varning till Carnegie.

Carnegiestyrelse byts ut efter FI-varning

Investmentbanken Carnegie får mycket hård kritik av Finansinpektionen och får böta 50 miljoner kronor samtidigt som vd och styrelsen byts ut. Däremot dras inte Carnegies tillstånd in, säger Finansinpektionens chef Ingrid Bonde.

– Vi har såpass omfattande kritik av styrningen och kontrollen i banken att vi har valt att utdöma det näst högsta straffet som är tillgängligt för ett finansföretag, det vill säga en varning för hela rörelsen, säger Finansinpektionens chef Ingrid Bonde.

Varför tog ni inte till det tuffaste ni kunde göra, det vill säga dra in värdepapperstillståndet?

– Vi försöker alltid göra en bedömning om det finns hopp för bolaget och här har faktiskt bolaget under sommaren arbetat fram ett ganska omfattande åtgärdsprogram som vi bedömer vara tillräckligt adekvat för att banken ska kunna överleva.

Listan över brister hos den välkända investmentbanken är lång. Brister i rutinen, kontroll och styrning. I klartext hade ledningen och styrelsen ingen riktig kontroll över situationen när resultatet i den så kallade tradingportföljen, den egna handeln i värdepapper, blåstes upp med hela 630 miljoner kronor.

175 miljoner i extra bonus
Resultatet av det förskönade vinsten innebar att personalen fick ut 175 miljoner kronor mer i bonusar än de skulle.

På torsdagskvällen träffade Finansinspektionen styrelsen för att lägga korten på bordet: att alla i styrelsen måste bytas ut, säger Ingrid Bonde.

Styrelsen och ledningen har å sin sida lagt skulden för den här härvan på tre tidigare anställda som nu är polisanmälda.

Finansinspektionen har visserligen inte tagit ställning till de tres ansvar, men är samtidigt tydlig med att ansvaret låg hos ledning och styrelse och att det inte skulle handla om att de har förts bakom ryggen.

Vd:n avgår
Vd:n Stig Wilhelmsson meddelade redan under natten mot fredag sin avgång och i eftermiddag håller Carnegie en presskonferens.

Då kan det komma besked om styrelsens avgång och att en extra bolagsstämma ska utlysas.

Även revisorerna får svidande kritik och de kommer att anmälas till Revisorsnämnden. Utöver det tilldöms Carnegie det högsta möjliga bötesbeloppet, 50 miljoner kronor.

”Skickar en tydlig signal”
Frågan är förstås hur det här påverkar förtroendet för finansbranschen. Ingrid Bonde anser att den här varningen som utdelas kan få effekt.

– Vi är fullständigt övertygade om att det skickar en tydlig signal till resten av finanssverige om vikten av en adekvat riskhantering, säger Ingrid Bonde, chef vid Finansinspektionen.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista