Kinesisk jättesatsning invigs i Kalmar

På fredagen invigdes det kinesiska företaget Fanerduns jättesatsning i Kalmar, där över ett tusen företag ska visa upp sina produkter för europeiska inköpare i en enorm utställningshall.

Förhoppningarna är stora på att mångmiljonsatsningen ska skapa jobb och tillväxt i regionen, men hittills har inga kontrakt undertecknats.

Positivt
Fanerduns vd i Sverige, Peter Fust, ser trots det positivt på framtiden.

– Jag tror att det relativt snart kommer att skrivas en hel del kontrakt, säger han.

Små kinesiska flickor i färgglada dräkter trängdes med byggjobbare i blåställ och politiker i kostymer, när fyrverkeripjäserna började smattra på det stora området i Kalmar där utställningshallarna ska ligga.

Förvirring
Här låg ett lager till en chokladfabrik förut, och för många Kalmarbor har året som gått sedan nyheten om den kinesiska jättesatsning kom varit lite grann som att glänta på locket till en chokladask. Man har inte vetat vad man skulle få helt enkelt.

Förvirringen hos Kalmarborna har varit lika stor som förhoppningarna är bland de kinesiska företagarna. Och fortfarande idag på invigningsdagen går åsikterna isär om hur bra satsningen är. Vi hör Kalmarborna Jan Sjöstrand och Elena Bäcklund.

– Jag ser att något händer , men jag vet inte vad än.

Det är inte så att du går hem och firar?

– Nej det gör jag inte, säger Jan Sjöstrand.

– Jag tror att det här kommer att bli jättebra och det är en chans för Kalmar som man verkligen ska ta tillvara, säger Elena Bäcklund.

Många representanter från kinesisk media var på plats idag också. Bland annat journalisten Jieming Wang, som tidigare arbetat som korrespondent i Sverige för en kinesisk tidning.

– Jag tro på det, att kineser vill komma hit. ingen vill investera i en stad dit ingen kommer, men det kommer att ta tid, säger han.

Martin Eriksson, Jönköping
martin.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista