Även andra investmentbolag granskas av Finansinspektionen

Finansinspektionen ska granska fler mellanstora investmentbanker i kölvattnet av Carnegieskandalen, meddelade inspektionen i dag i samband med att man skarpt kritiserade Carnegie.

Men dokument som Ekonomiekot tagit del av visar nu att Finansinspektionens egna anlitade revisorer givit banken toppbetyg under flera år när det gäller säkerhetsrutiner och kontroll.

– Självklart har vi ställt oss frågan om detta kunde pågå i Carnegie, hur kan vi säkerställa att vi inte har motsvarande problem inom tradingverksamheten i andra företag och det pågår en omfattande utredning av andra bolag här under hösten, säger Ingrid Bonde, generaldirektör på Finansinspektionen.

Inte minst för Finansinspektionen vore det ett bakslag om fler investmentbanker skulle visa sig ha allvarliga brister i kontrollen, något som i fallet Carnegie ledde till att värdet på bankens aktieportfölj bokfördes som högre än det egentligen var vilket ledde till ökade bonusutbetalningar till anställda och ledning.

Beskedet att inspektionen nu gör en extra satsning på att granska internkontrollen hos fler aktörer på finansmarknaden, däribland HQ Bank och Kaupthing kan tolkas som att Finansinspektionen nu inte utesluter att inspektionens egen kontroll av de här aktörerna haft brister.

Vad gäller Carnegie har till exempel revisionsfirman Öhrlings Price Waterhouse Coopers under ett antal år tillbaka granskat Carnegie för Finansinspektionens räkning.

I dokument från granskningen som Ekonomiekot har tagit del av får ledningen i Carnegie genomgående högsta betyg vad det gäller säkerhetsrutiner och internkontroll.

Alltså precis tvärtemot vad den fördjupande granskningen som presenterades i dag kommit fram till.

HQ är en av de aktörer som nu ska granskas och vd:n Mikael König säger att trovärdighetskrisen för Carnegie i värsta fall kan spilla över på andra svenska banker.

– Den här typen av händelser och publicitet är inte bra varken för Carnegie eller branschen som helhet, det är ett faktum, säger Mikael König, vd vid investmentbanken HQ.

Hur vet ni att era kontrollfunktioner fungerar som de ska?

– Vi gör bedömningen att våra system är bra och våra revisorer har hittills aldrig haft några synpunkter på detta. Det är bra om Finansinspektionen kommer in och med sina nya erfarenheter tittar på våra system och kanske hittar något som vi har missat, det är ju bara positivt.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista