Blockad mot videobutik trappas upp

Fackförbundet Handels trappar på fredagen upp konflikten med videobutikskedjan Videomix Syd. Handels begärde sympatiåtgärder från Transportarbetarförbundet som i sin tur kommer att varsla det åkeri som kör ut leveranser från Videomix centrallager om blockad.

Bakgrunden till konflikten är att Videomix Syd inte vill teckna kollektivavtal för sina cirka 250 anställda. Lars-Anders Häggström är förbundsordförande för Handels.

Godisleveranser stoppas
– Det här är ett svar på att Videomix syd ab deklarerat att de kommer att söka andra lösningar på den blockad vi begärt från Axfood och då måste vi se till att vi stoppar leverans av godis till butikerna, säger han.

Videomixs Syds ägare vill inte teckna kollektivavtal med facket eftersom han inte vill betala ut den avtalsmässiga ersättningen för obekväm arbetstid. Istället har företaget ett system som gör att de anställda får en bonus om omsättning går upp. Ett system som facket inte accepterar.

Tre butiker i blockad
Sedan två veckor tillbaka är tre av Videomix Syds 18 butiker är försatta i blockad av Handels, en butik i Landskrona, en i Kristianstad och en i Falkenberg.

Som svar på blockaden så gav ägaren de anställda som fortsatte att jobba trots konflikten tio kronor extra i timmen i så kallad närvarobonus.

Facket svarade då med att varsla om ett stopp av företaget Axfoods leveranser av lösgodis till alla Videomix butiker,

Andra leverantörer
Företaget valde då att börja förhandla med andra leverantörer och idag kom alltså nästa steg i konflikten. Det åkeri som kör ut leveranser från Videomix centrallager kommer att försättas i blockad av Transportarbetarförbundet. En blockad som träder i kraft någon gång under vecka 41.

– Vi är beredda att sätta oss ned vid förhandlingsbordet, men vi kommer aldrig att kunna förhandla om avtalet, för avtalet är en gång förhandlat. Det har vi träffat överenskommelse med svensk handel om. Förhandlingen kan aldrig handla om innehållet i avtalet, säger han.

Ägaren kritisk
Videomix Syds ägare, Kent Olsson, är kritisk till fackets metoder.

– Tycker det är skrämmande att år 2007 få göra på detta viset. Hade det funnits en lag som säger att man måste ha kollektivavtal, men nu finns det ingen lag som säger detta utan det är upp till var och en att jobba på sitt sätt, säger han.

David Rasmusson, Malmö
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista