1 av 2
Georgisk polis framför Okruashvilis partihögkvarter. Tusentals människor hade samlats för att protestera mot fängslandet.
2 av 2
Okruashvili.

Georgisk oppositionspolitiker fängslad

Den tidigare sovjetrepubliken Georgien har hamnat i en allvarlig politisk kris efter att en ledande oppositionspolitiker, Irakli Okruashvili, arresterats. Myndigheterna anklagar honom för ekonomiska brott men ledare för olika oppositionspartier säger att han fängslats av rent politiska skäl.

Tusentals människor har på fredagen samlats framför parlamentsbyggnaden i huvudstaden Tbilisi för att protestera mot fängslandet av Irakli Okruashvili, han greps på torsdagen i sitt partihögkvarter liksom ett antal medarbetare.

Okruashvili har tidigare varit bland annat riksåklagare samt inrikes-, och senast försvarsminister, och anklagelsen mot honom går ut på att han ägnat sig bland annat åt utpressning och penningtvätt.

Nära presidenten
Okruashvili var länge en mycket nära medarbetare till Georgiens president Micheil Saakashvili men han bröt med honom för knappt ett år sedan på grund av politiska motsättningar.

I tisdags framträdde Okruashvili med en uppmärksammad intervju där han anklagade presidenten för omfattande korruption och för att han skulle ha givit order om politiska mord, mord som Okruashvili skulle ha fått i uppgift att genomföra. Men han kom inte med några konkreta bevis.

Och oppositionella partier av olika kulörer hävdar nu att de var de uttalandena som gjorde att han igår arresterades.

Till saken hör att Okruashvili nu blivit en av de främsta kandidaterna inför nästa års presidentval och president Saakashvili tål inte opposition, säger en parlamentsledamot.

Kräver nyval
Oppositionen kräver nu snabba nyval i Georgien för att lösa krisen. Presidenten har den senaste veckan varit utomlands och han har inte kommenterat anklagelserna om korruption.

Saakashvili kom till makten efter den så kallade Rosornas Revolution för fyra år sedan, under hans styre har landet närmast sig väst och omfattande reformer har inletts, men han har också anklagats för att koncentrera alltför mycket makt hos sig själv och kritik finns också för att mänskliga rättigheter har åsidosatts.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista