Dubbelt så många anhöriginvandrare

Antalet ansökningar om anhöriginvandring har ökat kraftigt. Mellan januari och augusti kom det in dubbelt så många ansökningar, som under samma tid förra året. Irakier, afghaner och somalier står för den största ökningen.

Christina Werner, bosättningschef på Migrationsverket, säger att ökningen beror på asylinvandringen.

– Den stora delen är naturligtvis en följd av asylinvandringen. Vi ser att de stora ökningarna i anknytningsärenden är just från Irak och Somalia.

Ny asyllag bakom ökningen
Det är den tillfälliga asyllagen, som förra året gav gömda familjer rätt till en ny prövning, som är orsaken till den ökade anhöriginvandringen.

Många fler än vanligt fick asyl då, och nu kommer deras anhöriga.

Mellan januari och augusti sökte drygt 5 000 personer uppehållstillstånd för att återförenas med en anhörig bosatt i Sverige. Det är 118 procent fler jämfört med samma period i fjol.

Flertalet från Irak
Mest ökar antalet irakiska anhöriginvandrare, de är tredubbelt så många som i fjol, och utgör drygt hälften av alla sökanden.

Den statistiska kurvan för anhöriginvandringen har alltid följt kurvan för asylinvandring. Men nu går det fortare.

– Förut tog det längre tid innan familjen kom, idag är det så att man berättar för oss att man har en familj nästan i samma stund som man får sitt uppehållstillstånd. Man vill att de också ska söka och få komma hit.

”Kärleksinvandringen” ökar
Även den så kallade kärleksinvandringen har ökat, det vill säga där ena partnern i ett nybildat par vill flytta till Sverige. Drygt 14 000 såna ansökningar har kommit in hittills i år. Det är nästan 4 000 fler än under samma period förra året.

Christina Werner ser en mycket enkel förklaring till det.

– Vi reser mer, vi träffar partners utomlands.

Många av dessa nybildade par tvingas idag vänta länge på myndigheternas godkännande innan de kan flytta ihop. Lagen kräver ju att den partnern som inte bor i Sverige ska både ansöka och vänta på besked utanför landets gränser.

Migrationsverket utreder nu möjligheterna att slopa det kravet, åtminstone för par med barn.

– Det är en fråga som verket just nu arbetar med.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista