Landsbygdsbarn får vänta på skolböcker

I ett utspel i Kinas folkkongress i våras lovades barn på landet gratis grundskola. Nu när höstterminen börjat har det gått att läsa i kinesiska tidningar om avskaffade avgifter för landsbygdsbarn, men fortfarande fortsätter skolböcker att vara en börda för många familjer i de fattiga inlandsprovinserna.

Klyftorna mellan de som har råd med utbildning och de som inte har råd fortsätter öka i Kina.

– Det är rika områden som har kunnat lösa de där problemen och dela ut gratis skolböcker. Här har vi mycket svagare ekonomi, säger Liu Qiang som är rektor för låg- och mellanstadieskolan i byn Jiangjun, som ligger i Sichuan i västra Kina.

Ren luft och bambu
Här i Jiangjun växer bambun högre än husen, luften är ren och det är mycket långt till kustprovinsernas växande industristäder.

Just när jag kom fram till skolan sprang barnen hem på lunchrast. Jag lägger märke till ett litet avtryck av en bar fot i leran på den ocementerade skolgården.

På Folkkongressen i början av året lovade premiärministern att det skulle bli gratis för alla på landet att gå i grundskolan. Men den här byskolan har inte märkt mycket av regeringens löften, trots att avgifterna för skolböcker kan sluka en tiondel av en bondfamiljs årsinkomst. Här är det lärarna som rycker in i stället.

– Om till exempel ett barns föräldrar är borta i någon stad och arbetar, och farmor och farfar inte har råd att betala skolböckerna, då skramlar lärarna ihop till avgiften själva, berättar rektorn Liu Qiang.

Han säger att när nu den kinesiska skola ska förbättras, satsas resurserna mest på skolorna inne i landsortsstäderna. Barnen som bor ute på det riktiga landet får fortsätta vänta.

– Det finns ingen tidsplan för när vi ska få gratis skolböcker, men det blir nog om ett eller två år. Eller kanske dröjer det mer än fem, säger rektorn Liu Qiang.

Hanna Sahlberg, Jiangjun
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista