Magvirus hos barn skulle kunna halveras

Varje år vårdas 1 500-2 000 barn på sjukhus för diarréer orsakade av så kallade rotavirus. Antalet skulle kunna minskas avsevärt om Sverige införde allmän vaccination mot viruset. Det säger överläkare Kari Johansen vid Smittskyddsinstitutet.

Omkring hälften av barndiarréerna beror på rotavirus. Långt ifrån alla ger så allvarliga symptom att man behöver sjukhusvård, men särskilt för barn under två år är risken stor för uttorkning.

Varje år söker 10 000-15 000 familjer akutvård sedan barnet smittats av rota. Kari Johansen har gjort preliminära beräkningar av vad rotainfektionerna kostar samhället, och funnit att bara den medicinska delen med akutbesök och inläggningar kostar minst omkring 40-50 miljoner varje år.

Föräldrar och syskon smittas
Eftersom viruset är extremt smittsamt, insjuknar ofta även föräldrar och syskon och de indirekta kostnaderna för sjukskrivning och produktionsbortfall är stora.

Dessutom ökar viruset pressen på barnakuterna i landet, enligt Kari Johansen.

I Australien, Brasilien och USA rekommenderar myndigheterna att alla bebisar vaccineras med något av de två vaccin som sedan förra året är godkända.

Studerar förekomsten
I dagarna inleds en studie på de större barnklinikerna av rotavirusets förekomst i Sverige, och dess effekter. Dessutom ska man vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna särskilt titta på kostnaderna för samhället.

Rotavaccination är inte i nuläget aktuellt att införa i barnvaccinationsprogrammet, säger Kari Johansen. I väntan på det får föräldrar själva bedöma om de vill låta vaccinera sina barn.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Vaccin mot rotavirus

Vaccinerna är flytande och ges via munnen i två doser.

Det kostar omkring 1200 kronor och omfattas inte av högkostnadsskyddet.

Det vaccin som finns tillgängligt just nu i Sverige heter Rotarix, det andra RotaTeq.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista