EU vill skärpa leksaksskydd

CE-märkningen på leksaker är ingen garanti för att leksakerna inte innehåller ämnen som är giftiga. EU-parlamentet vill nu ha skärpta krav och Anna Hedh, som sitter i EU-parlamentet för de svenska socialdemokraterna vill ha ett nytt leksaksdirektiv.

– Det är jul om tre månader, och när vi som föräldrar går ut och handlar julklappar till våra barn, så vill vi vara säkra på att vi inte köper leksaker som innehåller gift eller några farliga färgämnen, eller att de är osäkra, att det lossnar saker och så vidare. Vi vill ju ha säkra och giftfria leksaker till våra barn, säger Anna Hedh.

– Det som vi nu vill i EU, i parlamentet, det är att ha en revidering av leksaksdirektivet, den lagstiftning vi har i Europa för leksaker.

Skandalen i Kina
Det är skandalen med giftiga leksaker som importerats från Kina som fått de europeiska politikerna att reagera.

Många europeiska konsumenter tror att faktum att leksaker är märkta med den europeiska CE-symbolen betyder att leksakerna inte ska innehålla giftiga ämnen, men kraven som ställs i dag räcker inte, menar Anna Hedh.

– Helt klart gör det ju inte det, när större företag låter tillverka leksaker som säljs på europamarknaden som innehåller gift och cancerogener, säger hon.

Beställt skärpning av lagen
Europaparlamentet har under sitt sammanträde här i Strasbourg nu beställt ett nytt skärpt lagförslag, ett leksaksdirektiv av EU-kommissionen, som bland annat innebär att det ska bli större krav för att produkter ska få märkas med CE-symbolen.

Hur lång tid det tar innan nya regler börjar gälla är svårt att säga.

– Jag hoppas i alla fall att kommissionen har skrivit ett förslag på en revidering av leksaksdirektivet. Det betyder ju inte att man kan vara helt säker på att alla leksaker är giftfria till jul, men det kan bli en god julklapp att vi i alla fall sätter igång med det före jul, säger han.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista