Carl Bildt.

Bildt: Risk för stor konflikt i Sudan

Det viktiga fredsavtalet i Sudan från 2005 ifrågasätts nu av starka krafter i landet. Därför måste FN koncentrera sig på hela landet, inte bara Darfurregionen, annars riskerar man en katastrof. Det varnar utrikesminister Carl Bildt, efter ett möte om Sudan i FN.

– Vi fokuserar för lite på de sudanisiska problemen i dess helhet, säger Carl Bildt.

– Fredsavtalet mellan nord och syd, som var väldigt viktigt, som avslutade en konflikt som var mycket större än Darfurkonflikten, håller på att ifrågasättas. Vi behöver en ny internationell intensitet i dialogen om de samlade sudanesiska problemen.

Nord-sydkonflikt
Sudan blev självständigt på 1950-talet. Ganska snart uppstod en konflikt mellan den muslimskdominerade norra delen av landet, där huvudstaden Khartum bland annat ligger, och den södra delen, där rebellgrupper reste sig mot regeringen.

Efter ett långt och blodigt inbördeskrig som började på 80-talet kom en fredsöverenskommelse tillstånd 2005, en fred som har varit ifrågasatt av många inom den södra delen allt sedan dess. Men nu finns det alltså en risk att den fredsuppgörelsen spricker.

Och det samtidigt som FN nu planerar sin största fredsbevarande styrka någonsin, bland annat med svenskt deltagande, i landets västra del, Darfur som där ju 200 000 tusen personer dödats i en annan konflikt i landet på senare år.

Landet måste hålla samman
Men om Darfurinsatsen ska bli lyckad måste Sudan hålla samman i stort, säger Carl Bildt och uppmanar FN att göra mer i den frågan.

– Enligt min mening görs för lite. Det är naturligt att vi koncentrerar oss på Darfur, de humanitära utmaningarna där är absolut enorma och det måste till någon typ av förstärkt fredsavtal där, säger Carl Bildt.

– Men om Sudan i dess helhet skulle rämna, kommer de humanitära konsekvenserna att bli ännu allvarligare än det vi sett i Darfur. Så här handlar det om vikten av det vi så ofta talar om: förebyggande diplomati.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista