Arrhenius.

Rättegång inleds om kränkning av elev

I höstas tappade slöjdläraren besinningen och dammsög eleven i ansiktet. På tisdag hålls första rättegången enligt den nya lagen som ger elever rätt till skadestånd om de blir mobbade eller kränkta i skolan.

Den principiellt mycket viktiga frågan ska nu avgöras om skolelever ska ha rätt till högre skadestånd än andra i samhället. Barn- och elevombudet Lars Arrhenius vill höja skadestånden.

– Hela tanken med den här lagen är att komma tillrätta med kränkningar i skolan. Man ska vara medveten om att det är ett stort problem i svenska skolor idag. Om den här lagen ska få någon effekt, då menar jag att skadeståndsbeloppen måste ligga på de här nivåerna, säger Lars Arrhenius.

Kastade pojken på bord
Den då 13-åriga eleven i Stenhagsskolan i Uppsala lekte med spåndammsugaren i slöjdsalen. Läraren blev arg och kastade pojken på ett bord och dammsög honom i håret och ansiktet. Enligt pojken också i munnen, det förnekar läraren.

Pojken kände sig kränkt, chockad, fick svårt att sova och blev rädd för att gå till skolan.

På tisdag ska pojken vittna om detta i tingsrätten. Även läraren ska vara med.

Barn- och elevombudet Lars Arrhenius begär 25 000 kronor i skadestånd till pojken. Det är mer än praxis. Skälen att höja, enligt Lars Arrhenius, är att beloppen måste vara kännbara för att fungera som påtryckning på kommunerna.

Obligatorisk verksamhet
Det är också särskilt allvarligt att pojken blivit utsatt för ett övergrepp i en verksamhet han har tvingats delta i, och av en person han haft skäl att ha extra stort förtroende för, sin lärare.

Enligt förarbetena i den nya lagen finns utrymme för höjda belopp, enligt barn och elevombudet.

Det här kan bli en principiellt mycket viktig rättegång där den nya lagen mot mobbning och kränkningar i skolan prövas för första gången.

Uppsala kommun vägrar att betala 25 000 kronor.

– Om man ser på gärningen som den här läraren begick, så är den mest att likna vid ett ofredande. Då ligger det på runt 5 000 kronor, säger Mats Sandmark, stadsjurist i Uppsala.

Endast för diskrimineringsfall
5 000 kan kommunen betala. Enligt Mats Sandmark ger lagen utrymme för höjda skadestånd i diskrimineringsfall, inte för andra kränkningar.

Han tycker att det blir konstigt om fall som barn och elevombudet driver ger högre skadestånd än ärenden som åklagare driver.

Mats Sandmark tror inte att höga skadestånd fungerar som påtryckare att kommunerna ska bättre följa lagen.

– Uppsala kommun får ju dåligt rykte bara av att man driver den här processen. Skadeståndsnivån är ju inte avgörande för hur vi, så att säga, skäms i massmedia.

Men finns det inte en mänsklig aspekt här, nu ska eleven återigen, inför domstol, berätta vad som hände, kan man inte bara betala?

– Det är ju inte vi som åberopar förhör med pojken, och det har ju bara att göra med att det finns en lite meningsskiljaktighet om exakt hur det här händelseförloppet gick till.

– Det är jobbigt att vittna, och han är ju inte gammal. Men det brukar man ta hänsyn till i domstolen, man har så att säga snälla förhör, och vi tänker inte pressa honom på något sätt.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista