Skatteutjämning väcker blandade känslor

På fredagen föreslog regeringens utredare att rika storstadskommuner ska betala mer till fattiga landsbygdskommuner i det kommunala utjämningssystemet. Inte oväntat väckte förslaget blandade känslor i landets kommuner.

Högsby i Småland är den kommun som har mest att vinna på förslaget och Lidingö förlorar mest.

Jan Weissenrieder är vice ordförande i kommunstyrelsen på Lidingö. Han säger att det får konsekvenser för skatten i kommunen.

– Antingen kan vi inte sänka skatten som planerat, eller också blir det skattehöjningar. Sedan kommer det ju att bli kärvare för förvaltningarna, för barn och äldre, dem vi har i omsorg, säger Jan Weissenrieder.

1 500 mer per person
Om förslaget blir verklighet kommer Lidingö betala knappt 1 500 kronor per person och år, det motsvarar en skattehöjning på 50 öre.

Pengarna kommer bland annat att gå till den lilla småländska landsbygdskommunen Högsby.

Högsby får 1 800 kronor per invånare. Det motsvarar nästan en krona mindre i skatt. Ewa Engdahl är centerpartistiskt kommunalråd.

– Det är ju en omfördelning av medel som är en långsiktig lösning för landsbygdens utveckling, särskilt här i Högsby kommun. Det blir en mer rättvis fördelning, eftersom man nu har beräkningsgrunder som är anpassade till verkligheten.

Små orter vinnare
I det slutgiltiga betänkandet är små kommuner med mindre är 12 500 personer vinnare medan storstäderna med förorter är förlorare.

En förklaring är att man i den nya beräkningsmodellen kommit fram till att fler barn än man tidigare trott använder den kommunala barnomsorgen i landsbygds kommuner.

– Men varför ska de barn som går i förskolorna i storstockholmsområdet, till exempel Lidingö, få så mycket mindre? undrar Jan Weissenrieder.

Men för Ewa Engdahl i Högsby är det inget problem.

– Den principen är väl alldeles utmärkt. Det är väl ett solidariskt samhälle vi ska bygga i Sverige.

Johanna Sjövall
johanna.sjovall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista