George Bush på klimatkonferensen.

Kritik mot George Bush på klimatmöte

USA:s president George Bush föreslår samarbete med bland andra Indien och Kina för att minska utsläppen av växthusgaser. Vid ett internationellt klimatmöte i Washington sa Bush att varje land frivilligt ska minska utsläppen och att USA är emot obligatoriska krav.

– Klimathotet är ett problem vi måste lösa tillsammans, sa president Bush, men några gemensamma krav vill Bush-administrationen inte se.

Frivillighet
USA vill ha frivillighet istället för bindande åtaganden, och går därmed fortsatt på tvärs emot FN:s linje.

– Varje land måste självt ta ställning till hur man ska minska sina utsläpp, sa Bush

Tunga länder
USA hade bjudit in sexton tunga länder till mötet, sexton länder som tillsammans står för 80 procent av världens koldioxidutsläpp, bland dem Japan, Kina och Indien.

Bush, som fått kritik för att han vaknat sent i klimatfrågan, sa att USA ska ha en ledande roll i miljöarbetet och bidra till FN-processen, men kritiker menar att han istället riskerar att undergräva det parallella arbetet inom FN.

– Det krävs en ny väg framåt, sa Bush, men nya förslag var det ont om på klimatmötet.

Kärnkraftssatsning
Den amerikanske presidenten talade sig varm för ökad satsning på kärnkraft och betonade att arbetet för bättre miljö måste kombineras med ekonomisk tillväxt.

USA bjöd också in till ett nytt toppmöte nästa sommar som ska sätta långsiktiga mål för att minska utsläppen. Men Bush gav ingen fingervisning om VAD de långsiktiga målen ska vara, eller hur tidtabellen för minskade växthusgaser ska se ut.

Skeptiska länder
Flera deltagarländer var skeptiska efter mötet, bland andra Storbritanniens representant John Ashton som sa att de flesta länder inte tror på frivillighet när det gäller att minska utsläppen.

– USA verkar isolerat i klimatfrågan, sa den brittiska representanten efter mötet.

Ginna Lindberg Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista