1 av 2
Premiärministerns valmöte i Kiev.
2 av 2
Snesjana Taras och Lajsa Mosjarska. Foto: Maria Persson Löfgren/SR

Tredje valet på tre år i Ukraina

I Ukraina är det val för tredje gången på tre år. Tre stora partiblock beräknas ta de flesta av de 37 miljoner rösterna i parlamentsvalet. Vad EU och Ryssland säger påverkar också väljarna, liksom att kampen står mellan en kvinna och en man.

– Jag anser att Julia Timosjenko har det som behövs för att förändra allt det som är dåligt i landet som korruptionen och orättvisorna. En kvinna står för godhet, frihet och kärlek och just hon kan göra vårt land bättre, säger Lajsa Mosjarska, journaliststuderande som röstar för första gången i valet på söndag.

Färgad stad
På fredagskvällen förvandlade de tre största partiblocken Kiev till en stad i blått, för Regionpartiet, orange för Vårt Ukraina och vitt med röda hjärtan för Julia Timosjenkos block Bjut. Musik, tal och festande, men en påtaglig skillnad syntes mellan de olika mötesplatserna. Unga och kvinnor fanns främst vid Julias vita tält, äldre och män vid de blå och en mer blandad skara vid de orangea.

Inget av mötena lockade några stora skaror människor. Uppgifter om att partierna betalat flaggbärarna motsvarande 100 kronor per dag för att stå där bestreds ivrigt av Ira i ett av de blå tälten.

– Vi sitter här för att stödja vårt parti, säger småbarnsmamman Ira.

Bättre ekonomi viktigt
Hon kommer att rösta på Janukovitsj för att han redan gjort så mycket som premiärminister.

– Jusjtjenko har inte gjort något alls, men Janukovitjs har ett bra program och vi har fått mer barnbidrag från 120 kronor till 650 kronor. Bättre ekonomi är viktigaste valfrågan, inte om Ukraina ska gå med i EU eller Nato. Sådant är politik och det förstår jag inte, säger Ira.

Ekonomin växer
Den ukrainska ekonomin växer mer än i något EU-land. Men valutgången kan hota det, ryske ambassadören har sagt att en orange seger kommer leda till mer än fördubblade priser på gas från Ryssland.

Valet kan avgöra Ukrainas kurs när det gäller EU- och Nato-medlemskap, men risken är också att det inte blir tillräckligt stor skillnad mellan blocken och då fortsätter den polska riksdag som präglat Ukraina det senaste året.

Maria Persson Löfgren, Kiev
maria.persson_lofgren@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista