Bakslag för EU gällande utsläppsrätter

EU har åkt på ett bakslag i försöken att få flyget att betala för sina utsläpp. Tanken var bland annat att flygbolag som flyger till och från EU skulle tvingas köpa utsläppsrätter. Men det stoppades på fredagen av FN:s internationella flygorganisation Icao.

EU-kommissionen har föreslagit att systemet med utsläppsrätter för flygbolagen skulle införas för flyg mellan EU:s medlemsländer år 2011, och året därefter gälla även flyg mellan EU och resten av världen.

USA sa nej
Men det blev stopp för de planerna på fredagen under ett möte med FN:s internationella flygorganisation. USA och andra länder sa nej.

Svenska infrastrukturministern Åsa Torstensson säger att det är ett bakslag för miljöarbetet.

– Här är det viktigt att vi har internationella överenskommelser, därför ser jag det som bakslag. Men jag är kanske inte i grunden så överraskad för att vi vet ju att EU och de europeiska länderna är längre fram i både mod att agera och medvetenhet om vad som krävs.

EU bör gå före
Nu tycker den svenska regeringen att EU ska gå före och se till att utsläppsrätter för flygbolag ändå krävs för flyg mellan EU:s medlemsländer.

– Vi tror på att det är ett bra ekonomiskt styrmedel och att EU bör gå före här.

Andra länder
När det gäller flyg mellan EU och resten av världen hoppas
Åsa Torstensson att EU istället kan göra upp enskilt med många länder.

– När vi pratar om flyg så pratar vi om internationella flyg och då är det ju flyg med mer fler länder än USA. Det kan ju vara så att det finns andra länder som kan vara intresserade av detta.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista