Vänsterledaren Lars Ohly.

Ohly avfärdar vänsterallians i valet 2010

Enligt vänsterpartiets ledare Lars Ohly ska oppositionen inte bilda någon politisk allians inför nästa val, liknande den som de borgerliga partierna har i Allians för Sverige. Vänsterpartierna kommer enligt Ohly att gå fram var för sig utan någon gemensam politisk plattform.

– Vi kommer att med största sannolikhet inte att gå fram som något gemensamt alternativ med en valplattform, socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet.

Hur vet du det?

– Därför att jag avfärdar det och vänsterpartiet i dagsläget inte är särskilt intresserade av det och jag tror inte heller att de andra partierna är det.

En vanlig slutsats av det senaste valet är att regeringsfrågan för första gången blev en fördel för de borgerliga. I motsats till vänsterblocket uppträdde som ett enat regeringsalternativ, solidariska med varandras partier och enade om en gemensam plattform med färdiga politiska förslag på en rad områden.

Fel slutsats
Men att vänsterblocket skulle behöva svara med en liknande enighet för att vinna nästa val är enligt vänsterpartiets ledare fel slutsats.

Lars Ohly anser att det räcker det att de har en ambition att regera tillsammans och att de har en gemensam uppfattning om den politiska färdriktningen.

– Där någonstans skulle jag i dagsläget kanske tippa att vi kommer att hamna. Att vi har en gemensam ambition, att vi i vissa frågor är tydliga med en inriktning. Men att vi också går till val som tre partier där det är vänsterpartiets uppgift att vara ett tydligt alternativ till den här regeringen.

Radikal politik
För att vänsterpartiet ska kunna vara med i en vänsterregering måste den enligt Ohly föra en radikalare politik än den de tre samarbetade om i det förra valet. Han nämner motståndet mot friskolor och privatisering av offentlig verksamhet som exempel.

– Då krävs det ett starkt vänsteralternativ som visar på alternativ till den här regeringen, men också inte bara en tillbakagång till det som var före 2006.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista