Correa sätter sin politiska framtid på spel

Ecuadors president Rafael Correa satsar sin politiska framtid i det val till en konstituerande församling som hålls på söndag. ”Om oppositionen vinner, då avgår jag” har han sagt och det trots att det bara gått ett år av hans mandatperiod.

Allt eller inget har varit Rafael Correas hållning inför valet.

Skrämseltaktik
Men även om det nog mest handlat om den gamla taktiken att skrämma folk att rösta, så visar det ändå vilken betydelse Ecuadors unge president ger den konstituerande församlingen. Ur den ska inte bara en ny grundlag växa fram, är det meningen, utan en helt ny nation.

Samma fundamentalistiska ambitioner som Hugo Chavez och Evo Morales hade när de utlyste val till konstituerande församlingar i Venezuela respektive Bolivia.

Katalysator
I Venezuela gick allt som på räls. Men i Bolivia har den konstituerande församlingen mest av allt blivit en katalysator för alla synliga och osynliga konflikter som ryms i landet och det är inte ens säkert att den kommer att kunna slutföra sitt arbete, trots att den fått ytterligare ett halvår på sig.

Hur det ska gå i Ecuador är naturligtvis en öppen fråga.

Förtroendefråga
En viktig faktor är om väljarna, och befolkningen i stort, har förtroende för den församling som blir resultatet av valet. Vilket inte alls är säkert.

Valprocessen är komplicerad och svåröverblickbar. Det kan illustreras med att vissa valsedlar är 88 centimeter långa och 45 centimeter breda och rymmer bilder och namn på över 600 kandidater. Det i ett land där analfabetismen fortfarande är ett stort problem.

Överflöd av kandidater
Dessutom har valkampanjen nästan inte alls handlat om den typ av principiella frågor som borde ligga till grund för en författning. Däremot har det funnits ett överflöd av kandidater som övertrumfat varandra med löften om sånt som den konstituerande församlingen inte har någon kontroll över, som till exempel jobb, löner, bostäder.

Alla opinionsmätningar tyder på att Rafael Correas anhängare kommer att få majoritet. Men oavsett hur sammansättningen blir så måste nog den konstituerande församlingens första uppgift vara att klargöra, både för sig själv och för väljarna, vilken dess uppgift egentligen är.

Annars är risken stor att drömmen om en ny nation slutar i besvikelse och förvirring som så ofta i Ecuador.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista