Nytt parti ska stärka spanska staten

I Spanien har ett nytt parti seglat upp inför parlamentsvalet i vår. ”Enighet, Framsteg och Demokrati - UPD” heter partiet, som vuxit fram i protest mot våldet i Baskien och den baskiska terrorgruppen ETA.

Det nya partiet är missnöjt med hur problemen i Baskien hanteras av Spaniens regerande socialister och högeroppositionen.

Basta Ya
Rörelsen Basta Ya, som betyder ”det räcker nu” har demonstrerat i många år på gatorna mot terrorgruppen ETA:s våld. Hundratusentals personer har marscherat som här i Bilbao i januari i år, då Baskiens regionale ledare Ibarretxe var talare.

Nu har ett parti grundats för att få platser i parlamentet i Madrid i valet i vår.  Något program och några kandidater har inte presenterats ännu, men UPD vill se en stark spansk stat, som kan stå emot kraven på ökad självständighet och undanröja risken att Spanien skulle falla isär som Jugoslavien.

Höger och vänster
En av partiets grundare, filosofen Fernando Savater förklarar i en intervju i tidningen El País att det nya partiet hoppas locka vänsterväljare som är besvikna på socialistregeringen Zapateros tvetydiga och eftergivna hållning till terrorgruppen ETA, och samtidigt högerväljare, som inte är ense med Partido Populars avvisande hållning till baskisk kultur.

I fredags föreslog ledaren i Baskien, Juan Jose Ibarretxe att baskerna ska få folkomrösta om sin framtid. Svaret från Spaniens regering i Madrid kom snabbt, förslaget strider mot Spaniens författning.

Avvisande
Filosofen Savater i det nya partiet UPD är också avvisande. Baskiens regionala ledning blir bara en belastning, om den börjar agera på egen hand.

Baskien är en rik industrialiserad region, liksom Katalonien med Barcelona, där också starka självständighetskrafter verkar. Madrid vill inte förlora dessa två mjölkkor.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista