Begränsad biltrafik och gratis buss vid dålig luft.

Gratis kollektivtrafik vid dålig luft

När luftföroreningarna i Helsingfors i Finland blir för besvärliga får invånarna åka tunnelbana, buss och spårvagn helt gratis. Det är något av innehållet i en ny beredskapsplan som träder i kraft när luftkvalitén blir för dålig.

Andra åtgärder är att biltrafiken begränsas, och att de som kan får jobba hemifrån. Det skall få invånarna att må bättre, säger stadens miljöforskningschef Päivi Kippo-Edlund.

– Vi vill göra någonting, för att luftens kvalitet ska bli bättre här i Helsingfors, och det är för att människor ska må bättre, säger hon.

Dålig luft är ett gissel i alla storstäder. Utsläpp från trafik, industrier och damm förpestar luften och inte minst astmatiker kan få det väldigt besvärligt. Och för att minska åtminstone utsläppen från trafiken har Helsingfors stad beslutat om flera olika åtgärder beroende på hur svåra föroreningarna är.

I den här planen finns flera luftföroreningsnivåer. När det är som värst får alla åka gratis med kollektivtrafiken, biltrafiken stryps, bara vissa typer av fordon får köras och den som har möjlighet kan stanna hemma.

I år har det hittills bara varit ett fåtal dagar där problemen har varit så stora. Men förra året var det värre.

– År 2006 hade vi verkligen stora problem med så kallade episodsituationer. Då skulle vi ha behövt tillämpa den här beredskapsplanen, säger Päivi Kippo-Edlund.

Det är inte bara så att folk kan åka tunnelbana, buss och spårvagn gratis när föroreningarna är som besvärligast. Tanken är att man struntar i de normala tidtabellerna och kör utan uppehåll för att kunna ta emot alla som kan tvingas ställa bilen hemma när luftföroreningslarmet går.

Christer Fridén, Helsingfors
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista