Ny kritik mot Blackwater i Irak

Det amerikanska säkerhetsföretaget Blackwater i Irak får ytterligare kritik. Enligt nya vittnesuppgifter ska bolagets vakter ha skjutit mot irakier, utan att de först blev attackerade.

De privata amerikanska militärbolagen hårdgranskas nu efter händelsen för två veckor sedan i Bagdad, då vaktbolaget Blackwater sköt ihjäl minst elva irakier. Flera nya vittnesuppgifter som citeras av Washington Post, hävdar att de amerikanska vakterna sköt utan att först ha blivit attackerade, och att ingen irakier besvarade elden. Blackwater har tvärtom hävdat att deras bilkonvoj blev angripen och att de sköt för att försvara sig.

”Vakt försökte stoppa kolleger”
Utredningen som görs gemensamt av USA och Irak, visar också att de amerikanska vakterna blev osams med varandra under skottlossningen. New York Times hävdar att en amerikansk vakt försökte stoppa sina kolleger och skrek åt dem att sluta skjuta.

Dramat i rusningstrafiken i Bagdad den 16 september slutade med att minst elva civila irakier dödades, bland dem ett litet barn som satt i sin mammas knä i en bil.

Anklagas för att agera som privatarmé
Blackwater har runt 1 000 anställda i Irak med uppgift att bland annat skydda personalen vid den amerikanska ambassaden. Firman har precis som övriga säkerhetsbolag i Irak anklagats för att agera som en privatarmé utanför militärens kontroll. Och inom den amerikanska militären höjs nu flera kritiska röster, som menar att vaktbolagens hårdhänta metoder förstör för militären och gör att det blir omöjligt att skapa ett förtroendefullt samarbete med irakierna.

Reglerna för vaktbolag ses över
Amerikanska brigadgeneralen Joseph Anderson sa i veckan att han själv vid flera tillfällen sett hur säkerhetsbolagen överreagerat. Försvarsdepartementet har nu tillsatt en egen utredning som ska reda ut relationerna mellan militären och de privata militärliknande bolagen.

Det amerikanska utrikesdepartementet, som skrivit kontraktet med Blackwater, vill inte kommentera händelsen i Bagdad förrän utredningen är helt klar, men har tillsatt en kommission som ska se över reglerna för samtliga amerikanska vaktbolag i Irak.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista