Intervjusituation modell 1959.

Dagens Eko fyller 70 år

Ekot fyller 70 år idag, måndag. Den 1 oktober 1937, kunde man höra Dagens Eko för första gången och tonen har ändrats något sen dess.

”Ärade lyssnare. Radiotjänst har anmodat mig att vid hemkomsten till Bromma meddela några korta intryck från arbetet vid årets förbundsförsamling i Genève.”

Unikt inslag
Vi hör utrikesministern Richard Sandler redogöra för sitt besök hos Nationernas förbund i Genève. Eftersom planet han kom med då landade en timme tidigare än vad som sagts var det nya och välinformerade programmet Dagens Eko, ensamma med nyheten.

Det väckte en del rabalder eftersom radionyheterna vid den här tiden endast byggde på telegram från TT med sitt nyhetsmonopol.

Sedan dess har mycket hänt och många stora nyheter och händelser har nått våra öron genom Dagens Eko.

Framtidstro
Staffan Sillén är ny Eko-chef med tjugofem års erfarenhet av Ekot. Han för gärna 70-åringen framåt i tiden.

– Jag tror att radion har en väldigt god framtid därför att man kommer inte att vara beroende av varken tid eller rum. Man kan lyssna på radio var som helst och när som helst och man kan få program som redan har sänts i sin mobil. Man blir inte alls lika beroende och bunden till vissa tider

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista