Regeringen ändrar EU-strategi om alkolås

Den svenska regeringen arbetar inte längre för att det inom EU ska bli obligatoriskt med alkolås i alla personbilar.

Den nuvarande regeringen har jämfört med den förra regeringen bytt EU-strategi när det gäller alkolås. Det brev förra infrastrukturministern Ulrika Messing skickade till EU-kommissionen om förslag att alla personbilar ska ha alkolås gäller inte längre, säger biträdande näringsminister Åsa Torstensson.

– Det arbete som vi har när vi vill förändra lagförslaget i ett EU-regelsystem då riktar vi in oss på yrkestrafiken och den tunga trafiken.

Den svenska linje som än då fanns i det här brevet om att alla personbilar år 2012 helst ska vara utrustade med alkolås, den driver inte du längre?

– Ett brev är inget skarpt förslag. Det är inget skarpt arbete. Vi arbetar för att i ett EU-sammanhang få en lagändring och inte ett svenskt undantag utan skapa förutsättningar så att det ser likadant ut i hela EU.

Det brev infrastrukturminister Åsa Torstensson nu bedömer som oskarpt skrevs för två år sedan av Torstenssons socialdemokratiska företrädare Ulrika Messing.

Enbart bussar och lastbilar
EU:s transportkommissionär Jaques Barrot, som vid den tiden också besökte Sverige och testade alkolås, fick då veta att Sverige önskade en regeländring så att personbilar, lastbilar och bussar måste vara utrustade med alkolås.

Nuvarande regering nöjer sig alltså med att kräva att förändringen inom EU bara ska gälla bussar och lastbilar.

En annan skillnad mellan nya och gamla regeringen är att om det var så att EU inte ville ändra reglerna för hela EU så ville Sverige ha EU:s tillstånd att som ensamt land göra alkolås obligatoriska.

Skarp linje
Men infrastrukturminister Åsa Torstensson verkar mindre intresserad av ett speciellt svenskt undantag.

– Jag driver en skarp linje med att vi ska få en lagändring i EU, inget undantag för Sverige utan jag driver en skarp lagändring i hela EU.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista