Tarmbakterier resistenta mot antibiotika

En typ av tarmbakterier som är resistenta mot några av de vanligaste antibiotika har ökat den senaste tiden i Sverige. Bakterierna, med en resistens som kallas ESBL, som till exempel drabbar kvinnor med urinvägsinfektion blev anmälningspliktig i februari i år. Sedan dess har fler än tusen fall rapporterats in.

Johan Struwe, överläkare på Smittskyddsinstitutet, är bekymrad över utvecklingen.

– Problemet med den här bakterien är att den är svår att behandla med antibiotika och även för lite lättare infektioner som urinvägsinfektioner kan det bli så att man inte har några tabletter kvar att behandla med utan måste behandla med sprutor eller dropp.

Vanliga tarmbakterier
Det är förhållandevis ganska vanliga tarmbakterier som till exempel kolibakterien som nu har blivit betydligt mer svårbehandlad med vanlig antibiotika än tidigare.

I februari i år infördes en anmälningsplikt för sjukvårdens laboratorier, när man upptäcker att tarmbakterierna bär på det som kallas för ESBL-resistens, det vill säga står emot som flesta typer av antibiotika. 

Fler fall
I maj i år hade det rapporterats in 450 fall i hela landet till Smittskyddsinstitutet. Nu efter sex månader har det kommit in rapporter till om över 1 000 smittade personer från hela landet.

Johan Struwe på Smittskyddsinstitutet säger att det som är oroande är om bakterierna framöver kommer att stå emot alla typer av antibiotika.

– Det är klart att det är det man är mest orolig för. Att det inte ska gå att behandla allvarliga infektioner det är det vi är riktigt oroliga för.

Bakterierna smittar inte i luften, men vissa är mer smittsamma än andra. Troligen är det just den flitiga användningen av antibiotika som har gjort att bakterierna nu blivit så resistenta och också sprider sig.

Förhindra spridning
För att undvika en okontrollerad smittspridning borde dessa patienter absolut bo i eget rum på sjukhusen, säger Johan Struwe.

– Vi måste komma bort från det här med fyrsalar med en toalett. Även om man försöker vårda patienterna så gott man kan så är det att be om problem.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista