Allvarlig attack mot fredsstyrka i Darfur

I Darfur har minst tio soldater ur den Afrikanska unionens fredsbevarande styrka dödats och flera saknas efter en attack som beskrivs som den blodigaste som inträffat på de tre år som styrkan varit på plats.

Militärbasen Haskanita i södra Darfur är totalförstörd och de anställda är chockade, det säger Afrikanska unionens talesman Noureddine Mezni till nyhetsbyrån Reuters.

Femtiotal saknas
Förutom de soldater som dödades så skadades minst sju och ett femtiotal saknas och kan vara tillfångatagna.

Attacken som genomfördes efter solnedgången på lördagen, förefaller vara välorganiserad och den allra värsta som riktats mot AU:s soldater på de tre år som styrkan har varit på plats. Men det är ännu oklart vilka som ligger bakom attacken.

I slutet av oktober ska nya fredssamtal hållas mellan Sudans regering och rebellgrupperna och det finns en oro för att det som nu har hänt kan komma att äventyra samtalen.

FN kallar konflikten ”världens värsta humanitära katastrof”.

Avtal finns
Sedan i maj i fjol finns ett fredsavtal för Darfur, men det har bara undertecknats av en av rebellgrupperna och trots avtalet så har våldet i bara tilltagit.

Afrikanska unionens styrka i Darfur består av 7 000 illa utrustade soldater. Men den kommer att ersättas av en hybridstyrka av soldater från både AU och FN med början i oktober. 

På söndagen anländer ännu en fredsdelegation till Sudan, gruppen som kallas ”De äldre” består av bland andra den sydafrikanske fredspristagaren Desmund Tutu, och USA:s tidigare president Jimmy Carter.

De ska möta såväl Sudans president Omar al Bashir som lokala politiska ledare och flyktingar i Darfur. 

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista