13 dödade i attentat i Turkiet

I Turkiet har både presidenten och premiärministern fördömt attentatet som krävde 13 liv i en by i provinsen Sirnak i lördags. Den terrorstämplade PKK-gerillan tros ligga bakom attentatet, som är det blodigaste på flera år.

Sex av de dödade var civila, en var en blott sjuårig pojke. De färdades tillsammans med en grupp så kallade byvakter i en minibuss i lördags kväll när de överfölls av vad som enligt militären var medlemmar av den kurdiska separatistgerillan PKK.

Byvakter ses som förrädare av PKK
De 14 passagerarna mejades ner med maskingevär, bara en person överlevde attacken. Sju av de dödade var byvakter, kurder som mot betalning, mer eller mindre frivilligt slåss på den turkiska statens sida. De ses som förrädare av de kurder som sympatiserar med PKK, de åtnjuter inte heller samma skydd som soldater i armén och de dödas ofta i strider.

De senaste två veckorna har det pågått en offensiv mot PKK-gerillan i provinsen, där attacken skedde. Armén meddelade i går att man har dödat 20 PKK-medlemmar där, bland dem en hög befälhavare, och medier här i Turkiet binder samman attacken med dödandet av PKK-ledaren.

Premiärminister Erdogan sa att de tilltagande attentaten är ett bevis på att gerillan är pressad och han lovade att de skyldiga ska straffas.

Baser i norra Irak
Sirnakprovinsen ligger vid gränsen mot Irak, och PKK utför sina attacker inifrån baser i norra Irak. Enligt regeringen finns där 4000 milismän och Turkiet har hotat att gå över gränsen för att bekämpa dem.

Men så sent som i fredags vägrade Irak godkänna det, när de två länderna skrev under ett avtal om att gemensamt bekämpa PKK genom att skära av flödet av pengar och vapen till gerillan.

Caroline Salzinger, Istanbul
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista