Kina utestänger nätmedier från OS

Kinas viktiga nätmedier stängs ute från OS i Peking sommar. Nätjournalisterna får inga OS-tillstånd av kinesiska myndigheter. Nu försöker Kinas stora nätmedier i stället att köpa pressackrediteringar från utländska medier - men trycket från myndigheterna är stort just nu.

– Nätmedierna är utan tvekan Kinas viktigaste medier. På grund av myndighetskontrollen finns det inte en enda framgångsrik rikstäckande papperspublikation i Kina, säger en redaktör på en av de stora nätportalerna, när vi träffas i ett rökigt vardagsrum i Peking.

Nätmedier bannlysta
Trots att de största nätportalerna har många flera läsare än de största tidningarna, så är nätmedierna bannlysta från OS-arenorna nästan sommar.

– Vi nätmedier har egentligen inget tillstånd alls att rapportera nyheter. Alla kinesiska medier ska fortfarande vara statsägda och kontrollerade av partiet, men nätportalerna är privatägda, säger redaktören.

Trots det formella nyhetsförbudet försöker nätmedierna ändå att tänja på gränserna och ofta ibland har de ändå egna rapporter.

Tillåter kommentarer
Men kinesiska nätmediers stora fördel framför de statsägda medierna är att de tillåter läsarna egna kommentarer, och det är på nätportalerna folk träffas och diskuterar allt från den senaste tv-serien till korruption och tvångsarbete i tegelfabriker.

För att klara OS-bevakningen nästa år försöker nätmedierna att köpa pressplatser av utländska medier. De erbjuder mellan 100 000 och 200 000 kronor per plats. Trots det kommer att vara svårt att få in tillräckligt många reportrar på arenorna, men OS-bevakning blir det ändå, lovar den här nätredaktören.

– Om vi inte får komma in på arenorna så får vi prata med folk utanför och följa tävlingarna på TV i stället, säger han.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista