Dvd-försäljningen ökar

Det säljs allt fler dvd-filmer i Sverige och i år väntas försäljningen slå nytt rekord, trots att filmbranschen länge talat om hotet från nedladdning på internet. En av många som köper dvd-filmer är Måns Reichenwallner.

– Jag letar efter svenska dvd-filmer.

Köper du mycket dvd?

– Jag köper ungefär två till tre dvd i månaden.

Du laddar inte ned?

– Nej det gör jag inte.

Försäljningen av dvd-filmer har ökat, och fortsätter att göra det, trots larm om att nedladdning från internet ska undergräva hela branschen. Niklas Bengtsson, ordförande på Sveriges Videodistributörers förening.

– Anledning till att det går så bra är att du kan få film idag nästa överallt. Du kan köpa i butik och på nätet, det exponeras via kvällstidningar. Det finns många distributionsvägar och där har filmbranschen varit väldigt innovativ, säger han.

Mellan januari och augusti i år såldes över 12 miljoner dvd-filmer, vilket är tio procent mer än under samma period förra året.

Men det här är inget som förvånar Lars Sydow som arbetar på undersökningsföretaget GFK och har mätt utveckling under flera års tid.

– Vi har sett den här tendensen under flera års tid att det blir en bättre och bättre försäljning, säger han.

Krångligt att ladda ned
Att branschen anpassat sig är en förklaring till varför inte försäljningen av dvd-filmer drabbats av nedgång på samma sätt som skivförsäljningen. En annan är att det helt enkelt är krångligare att ladda ner en film. Lars Sydow igen.

– Vi ser att det inte är lika lätt att ladda ned, det är mycket större filer, att det inte har varit lika påverkat tror vi i alla fall.

Men att nedladdningen inte skulle vara ett hot håller inte Niklas Bengtsson på Sveriges Videodistributörers förening med om.

– Jag tror att den dagen vi för mer kännedom och det blir lättare att få ned film så tror jag att film kommer att samma problem som musik, säger han.

Fredrik Andersson
fredrik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista