Neanderthalaren levde långt in i Asien

Den förhistoriska Neanderthalmänniskan, som dog ut för 25 000 till 30 000 år sedan, levde mellan 150 och 200 mil längre österut i Asien än man hittills har trott. Det visar nya DNA-analyser, som den svenske världsledande forskaren på området, Svante Pääbo, har gjort av benrester.

– Ja, det visar sig att Neanderthalarna åtminstone sent i sin historia, för en 30 000 till 50 000 år sedan,  hade ett betydligt större ut utbredningsområde än man trodde. Och det är spännande att tänka sig att de stod på tröskeln till Mongoliet och Kina också. Det öppnar möjligheter för att de kanske har varit mycket mer utspridda i Asien än man hade trott, säger Svante Pääbo, vid Max Planck Institutet i tyska Leipzig.

Vad skulle det betyda för tolkningen av Neanderthalmänniskan?

– Det visar sig att de varit en mer dominerande grupp än vad man föreställt sig. Klassiskt så säger man alltid att Neanderthalaren levde i Europa och västra Asien. Nu har de åtminstone levt också i Centralasien, och kanske längre österut. Och det öppnar också frågor som: hur kommer de sig att de dog ut så snabbt när de var så utbredda och hur interagerade de med andra arkaiska former som fanns i Asien, Homo erectusformer?

Om ungefär ett år kommer Svante Pääbos forskargrupp kanske kunna komma med fler svar på hur Neanderthalarna bredde ut sig. Då beräknas kartläggningen av Neanderthalarens hela genuppsättning vara klar.

Mona Hambraeus, P1 Vetenskapsradion
mona.hambraeus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista