Förlust för schweiziska storbanken UBS

Den schweiziska storbanken UBS meddelar att den förlorar miljardbelopp på grund av den globala finansoron och kreditkrisen. Två direktörer får sparken och banken kommer att minska antalet anställda med 1 500.

UBS har 78 000 anställda i 50 länder och räknas som ett av världens mest solida finansinstitut. Ordet förlust brukar inte förekomma i rapporter från banken.

Men på måndagsmorgonen offentliggjorde ledningen för UBS att det tredje kvartalet i år fört med sig en förlust före skatt på mellan 600 och 800 schweizerfranc, ungefär 4,5 miljarder svenska kronor.

Det är tillgångar i amerikanska bolån med dålig säkerhet, som tvingat UBS att skriva ner värdet på sina lån.

Exakt hur stor den förlusten är har banken inte talat om än. Kvartalsrapporten kommer i sin helhet först om en månad, men analytiker gissar på förluster mellan motsvarande 15 och 20 miljarder svenska kronor.

Men någon förlust för helåret 2007 är det inte tal om för UBS. Räknar man ihop de tre första kvartalen, rör det sig ändå om vinster i UBS på 50-60 miljarder svenska kronor före skatt.

Uppenbarligen ser bankens ledning ändå allvarligt på läget.

Finanschefen får lämna sitt jobb, liksom direktören för UBS Investment Bank.

Koncernchefen själv, Marcel Rohner, tar över ledningen också för investmentbanken, som nu ska struktureras om, som det heter.

Dessutom ska banken dra ner antalet anställda med 1 500.

Också från den andra schweiziska storbanken Credit Suisse kom budskapet på måndagen om att kreditkrisen påverkar affärerna i banken negativt, men att den banken ändå har gått med vinst också tredje kvartalet.

Per Eurenius, Berlin
per.erurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista