Kan bli finskt.

Stockmann lägger bud på Lindex

Uppdaterad 18:08
Den finländska företaget Stockmann ser ut att bli ny ägare till den svenska klädkedjan Lindex. Stockmanns vd Hannu Penttilä är i Stockholm för att berätta om budet och han säger att Lindex länge funnits på företagets önskelista.

– Vi har undersökt Lindex ganska länge och naturligtvis går vi igenom möjligheterna att köpa några bolag, men det har inte varit så många intressanta bolag. När så Kappahl lade ett bud, gick vi igenom våra gamla papper, tog en titt på situationen och nu är vi mycket nöjda, sa Stockmanns vd Hannu Penttilä.

Har synats länge
Visserligen kom Stockmanns bud överraskande på måndagen men i själva verket har det finländska bolaget en längre tid studerat Lindex på nära håll. De senaste veckorna har också Lindex räkenskaper synats noga i sömmarna i en så kallad due dilligens.

För de flesta svenskar är nog Stockmann detsamma som det fina varuhuset i centrala Helsingfors. Varuhuskedjan är en viktig del men vid sidan av varuhusen finns två andra grenar där en är modebutiker som precis som Lindex säljer dam- och barnkläder.

Nytt försök med Sverige
Stockmann har tidigare försökt att göra en inbrytning i Sverige, men misslyckats. Nu kan det bli comeback genom ett förvärv.

När affären presenterades på måndagen handlade det mycket om att Lindex varumärke nu ska lanseras i österut i Europa, framför allt i Ryssland, där Stockmann var tidigt ute.

– Vi var pionjärer i Ryssland och öppnade våra första butiker där. Det tog tre års förhandling med de ryska myndigheterna att få tillstånd och det var 1989. Sedan dess har vi vuxit på marknaden.

I dag har Stockmann fyra varuhus och 126 klädbutiker i Ryssland.

14 000 anställda
Sett över hela det sammanslagna Lindex och Stockmann blir det en jätte med 14 000 anställda och 600 butiker i åtta länder.

Lindex styrelse har sagt ja till budet liksom 34 procent av aktieägarna. Stockmann räknar med att budet på 116 kronor per aktie ska få minst 90 procents av aktieägarna att säga ja och det är ett bud som är 14 kronor högre än det tidigare budet på Lindex från Kappahl.

Kappahls vd Christian Jansson är naturligtvis besviken i dag, när han tvingas se sitt bud gå om intet.

Överraskning för Kappahl
– Jag blev överraskad. Hade man funderat över informationen som kom under förra veckan och varit lite konspiratorisk hade man kunnat förstå det här, men det förstod inte vi. Nu ska vi ägna oss åt att driva Kappahl framåt och sedan ska vi hitta ett lämpligt förvärvsobjekt, men det är viktigare att det blir rätt än att det går fort, säger Christian Jansson, vd för Kappahl.

Lindexaktien stängde upp 7,3 procent till 114,25. Kappahl gick upp 2,6 procent till 69,75.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista