Lorentz Andersson.

Krav på mer insyn i kommunala bolag

Kommuner ska också i fortsättningen kunna driva exempelvis caféer eller erbjuda massage i simhallar, även om det finns privata företag som driver liknande verksamhet i området, men kraven bör ändras. Det föreslår regeringens utredare Lorentz Andersson.

Enligt en ny statlig utredning måste kommunen i fortsättningen öppet visa hur stora intäkterna och utgifterna är, så att det är klart att verksamheten drivs affärsmässigt.

– Vi har sagt så här, att om den drivs, ska den vara så redovisad att medborgarna har koll på att den inte subventioneras, säger regeringens utredare Lorentz Andersson.

Blir det verkligen tillräckligt tydligt med era förslag att det här inte blir ett hot mot exempelvis privata massörer eller privata caféer?

– Vårt regelsystem innebär att vi har tillmötesgått näringslivets krav på en tydlig redovisning så att det inte är skattesubventioner i en verksamhet, som inte bedrivs av sociala skäl eller av handikappade.

Frågan om exempelvis caféer som drivs av kommuner har varit omdiskuterad de senaste åren. Enligt utredningen ska sådan verksamhet ligga i egna bolag så att redovisningen är tydlig.

Men det finns några undantag i förslaget. Om det är exempelvis personer med missbruksproblem eller funktionshinder som arbetar i caféet behöver inte verksamheten vara affärsmässig.

Utredningen lämnar också några andra förslag.

I dag får inte kommuner bygga lokaler åt större företag utan bara åt små företag, men det vill utredaren ändra på. Men förutsättningen är att kommunen tar ut en marknadshyra så att inte andra företag som hyr av privata värdar missgynnas.

Lorentz Andersson tror inte att förslaget innebär något hot mot privata lokaluthyrare.

– Finns det en privat marknad kommer inte kommunen att bygga  lokalen, för kommunen är ju inte intresserad att lägga ut pengar på en lokal om det finns andra som är beredda att genomföra projektet, säger han.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista