Polisen får behålla TV4-journalists dator

Polisen får behålla TV4-journalisten Trond Sefastssons dator som beslagtogs vid en husrannsakan för ett par veckor sedan. Det beslutade Stockholms tingsrätt på måndagen. Att grundligt utreda de brott Trond Sefastsson misstänks för väger tyngre än risken att hans källor röjs, enligt tingrätten.

– Dels är det fråga om ett förhållandevis allvarligt brott, dels eftersom det är misstanke om att en journalist just som journalist har begått ett brott är det viktigt att också sådana brottsmisstankar kan utredas för att bibehålla förtroendet för media, säger Lars Sjöström, chefsrådman i Stockholms tingsrätt.

Tingsrätten motiverar också sitt beslut med att undersökningen av datorn kommer att vara inriktad på just brottsmisstankarna.

Sidorna ska släckas ner
Om man kommer in på sidor med källskyddat material kommer de genast att släckas ner.

Men Trond Sefastssons advokat Gunnar Falk godtar inte det argumentet.

– Det här resonemanget som åklagaren har fört om att om man kommer in på något som är källskyddat ska man omedelbart släcka ner den sidan, då förstår man ju inte vad det är frågan om, för då är ju skadan redan skedd, säger han.

”Inget problem”
Fast enligt kammaråklagare Malin Palmgren är det inget problem om hon råkar se namn eller uppgifter som är källskyddade.

– Ja, men det är ingenting som kommer att användas i utredningen. Det är ingenting som kommer att kopieras, det är ingenting som kommer att skrivas ut. Och det förtroendet får man ju ändå ha, menar jag, för polis och åklagare att vi inte kommer att föra de uppgifterna vidare på något sätt, säger hon.

Men både Trons Sefastssons och TV4:s advokater kommer att överklaga tingsrättens beslut till hovrätten.

Journalister har protesterat
Tidigare har också Journalistförbundet och Publicistklubben protesterat mot beslaget för att källor som enligt grundlagen har rätt att vara anonyma kan komma att röjas.

Agneta Lindblom Hultén som är Journalistförbundets ordförande tror att journalistiken tar skada.

– Jag är naturligtvis väldigt orolig över att medborgarna kommer att bli mindre benägna att lämna information vidare.

”Ingen stor risk”
Men åklagaren Malin Palmgren ser inte det som någon stor risk.

– Nej, jag tror snarare att det är tvärtom att allmänheten har ett intresse av att få utrett vad som har hänt här.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista