Janukovytj bland sina anhängare i Kiev.

Ukraina: Båda partierna förklarar sig som vinnare

Det är en extremt jämn strid mellan de två främsta partiblocken i Ukraina men båda har redan förklarat sig som vinnare. Det blå Regionpartiet med premiärminister Viktor Janukovytj har på måndagseftermiddagen hållit möte på det torg där den orange revolutionen hölls för tre år sedan.

Vinnare i valet den 30 september är Regionpartiet, heter det på Självständighetstorget dagen efter valet. I en styrkedemonstration har de blå i Regionpartiet samlats för möte och konsert i centrum av Ukraina på den plats som för tre år sedan präglades av den orange revolutionen.

Trots att resultatet inte är klart hävdar de två frontfigurerna redan seger. Under större delen av dagen har Julia Tymosjenkos block legat lite före, men när över tre fjärdedelar av rösterna räknats gick premiärministern Viktor Janukovytj om.

Presidenten kritiserar nu den långsamma räkningen i de östra delarna som traditionellt stöder Janukovytj och vill ha en utredning.

Centrala Kiev är fullt av de blå, men de tänker inte göra revolution, segern är ju redan deras.

– Ska Julia ha vunnit, jag saknar ord, säger Tanja, 20 år från Donetsk, student i Kiev. Tymosjenko sökte splittra Ukraina, anser hon och stöder premiärministern. Men hon röstade på ett av småpartierna som hon uppfattar som sannare och renare än de stora löftesbrytarna.

– Jag är kategoriskt emot både premiärministern och hans parti Regionpartiet, säger ekonomen Lena Jamkava. Hon tror på bra och nödvändiga förändringar om Julia blir premiärminister.

Maria Persson Löfgren, Kiev
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista