UD sparar genom att stänga ambassader

UD ska spara pengar genom att stänga flera ambassader och konsulat. Bland annat diskuteras stängningen av generalkonsulaten i Phuket i Thailand och i Kaliningrad i Ryssland.

Den svenska utrikesförvaltningen är regeringens dyraste post. De drygt 100 beskickningarna runt om i världen kostar cirka två miljarder kronor i år.

Tre stängs
Men nu ska det alltså sparas. På UD för man nu diskussioner om stängningen av ambassaderna i Botswana, Nicaragua och Angola. Även framtiden för generalkonsulaten i Phuket, Hamburg, Gdansk och Kaliningrad diskuteras.

– Vi tittar på olika alternativ, både till att stänga några, öppna några, vi befinner oss mitt i beredningsprocessen så därför vill jag inte kommentera varken siffror eller orter, säger kabinettsekreterare Frank Belfrage.

Oppositionen som fick ta del av UD:s planer under en dragning i utrikesutskottet förra veckan är kritisk. Att lämna två afrikanska länder och stänga samtliga konsulat kring Östersjön är fel, säger Urban Ahlin, utrikespolitisk talesman för socialdemokraterna. Särskilt upprörd är han över att Kaliningrad är med på listan.

– Sverige har under många år påtalat för Ryssland behovet av att upprätta ett generalkonsulat där och vi har verkligen kämpat för att få ett ok för att hitta en lokal att ha vårat generalkonsulat i. Den invigdes så sent som förra året, och nu lägger vi ner, säger han.

Tre nya ambassader
Men det är inte bara nedskärningar som väntar. I UD:s förslag ingår också tre nya ambassader, i Kabul, Afghanistan, Khartoum i Sudan och i Minsk i Vitryssland. Tidigare har man också uttryckt ambitionen att skicka personal till ambassaden i Bagdad, som idag är tom.

– Om man ska in i Bagdad och öppna den och samtidigt öppna i Kabul då kanske kostnaderna för att bara ha en säkerhet kring de här ambassaderna kommer att motsvara mångfalt mer än vad kostnaderna för många av de små ambassaderna som nu läggs ner är, säger Urban Ahlin.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista