Svidande kritik mot psykiatrisk klinik

Psykiatriska kliniken i Jönköping får kraftig kritik från Socialstyrelsen. Bakgrunden är en rad olika händelser med patienter inblandade, bland annat det uppmärksammade mordet på en 8-årig pojke i Norrahammar i vintras.

Ett av problemen är attityden på kliniken säger Jonas Nilsson på Socialstyrelsen.

– Vi tycker att personalen har reagerat överdrivet försiktigt, för att inte säga tafatt, gentemot patienterna. Det fungerar inte inom psykiatrin, att vara så försiktig och fin i kanten som de har varit.

Ni kallar det bland annat oprofessionellt?

– Ja, och jag tycker att det talar för sig självt. Det är svidande kritik. I flera aspekter går det ut över den direkta patientsäkerheten och vi finner inte det acceptabelt.

Socialstyrelsens rapport bygger på fyra olika händelser under förra hösten och vintern.

  • En gammal man som sökte hjälp men åkte hem på grund av väntetiden, och sedan tog livet av sig och sin hustru.
  • En intagen kvinna som låg död i sin säng i flera timmar, trots övervakning.
  • En vårdare som knivdödades av en patient på väg in efter en permission.
  • Mordet på en 8-årig pojke, utfört av en man som nyss skrivits ut.

Socialstyrelsen ser ingen gemensam nämnare för alla händelserna, men pekar ändå på allvarliga brister, som dålig dokumentation, ständiga överbeläggningar, och i två av fallen en väldigt tafatt inställning från personalen.

Kanske hade till exempel mordet i Norrahammar kunnat undvikas med kraftfullare agerande, eller med tydligare lagstiftning, menar Jonas Nilsson. Han kan ändå inte peka ut någon ansvarig.

– Det blir svårt för oss att peka ut en specifik person i personalen som vid ett specifikt tillfälle, så det är svårt för oss att gå vidare, säger Jonas Nilsson.

Vem är ansvarig, vem ska man ställa till svars för att det är så här?

– Det är ju det vi tar upp till diskussion här. En attitydfråga som genomsyrar kliniken. Det här måste kliniken ta upp och diskutera.

Psykiatriska kliniken säger sig välkomna granskningen, och menar liksom Socialstyrelsen att dagens lagstiftning är en del av problemet. Lagen gör det svårt för vården att tvinga på vård i många fall.

Verksamhetschefen Johan Björck tror det skapar en osäkerhet hos personalen.

– Det kan ju vara ett problem. All personal är sjukvårdsutbildad, och vi är vana att ta den här hänsynen och göra etiska ställningstaganden. Vi kanske bör bli tuffare i våra bedömningar, säger han.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista