Statoil och Norsk Hydro går samman

De båda norska oljejättarna Statoil och Norsk Hydro går samman och bildar det gemensamma företaget StatoilHydro. Det är utan konkurrens Nordens största företag med ett börsvärde på 700 miljarder kronor. Men första dagen för det nya bolaget förmörkades av korruptionsmisstankar.

Istället för att ostört kunna berätta om hur det stora StatoilHydro skall fortsätta de norska framgångarna på olje- och gasmarknaden, fick företagsledningen ägna inledningen av den nya eran åt misstankarna om korruption.

Dom härrör sig från Norsk Hydros köp av libyska oljefält för snart tio år sedan, där det nu har dykt upp märkliga konsultarvoden som luktar mutor.

Barlast som följer med
Det handlar om räkningar på sammanlagt nästan 45 miljoner kronor. Och det är alltså barlast som följer med in i den nya oljekoncernen som till över 60 procent ägs av den norska staten.

StatoilHydro är visserligen inte alls lika känt världen över som till exempel svenska IKEA och Volvo eller finländska Nokia, men om det är storleken som räknas så ligger alla nordiska företag långt efter.

Också med internationella mått mätt är det nybildade StatoilHydro en bjässe som hamnar någonstans mellan plats 30 och 40 på listan över världens största börsnoterade bolag.

Gas och olja från djupet
Företaget är verksamt i omkring 40 länder, men det är på den norska kontinentalsockeln i Nordatlanten och Barents Hav och också i Nordsjön som man har sin bas. Specialiteten är att få upp gas och olja från stora havsdjup.

Synergieffekterna av fusionen mellan Statoil och Norsk Hydro beräknas ge ett extra vinstlyft på omkring 6 miljarder kronor.

Men det finns också de som är lite oroliga för att när de båda bolagen nu inte längre konkurrerar, att de slår sig till ro och drar ner på forskning och utveckling och därmed tappar både kompetens och framtida vinster.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista