Putin på presskonferensen där han sa att han kan tänka sig att fortsätta som premiärminister.

Putin vill bli ny rysk premiärminister

Det kommer överraskande nyheter från Ryssland. President Vladimir Putin kommer att toppa listan för det ledande Kreml-trogna partiet i parlamentsvalet i december. Det kan innebära att Putin tänker sig att fortsätta som premiärminister i Ryssland.

Beskedet att Putin kommer att stå som nummer ett på partiet Enade Rysslands parlamentslista kommer totalt överraskande och det ritar om den politiska kartan.

”Realistisk möjlighet”
Det som gör det extra intressant är att Putin samtidigt säger att det är en realistisk möjlighet att han därefter kommer att gå in som rysk premiärminister.

Putin ska avgå som rysk president i mars och spekulationerna har gått höga om vem som Putin tänker föreslå som sin efterträdare och vad Putin själv kommer att göra därefter. Nyheten att Putin ställer upp i parlamentsvalet gör närmast att bilden blir än oklarare.

Den första effekten blir säkert att det Kremltrogna Enade Ryssland med Putin som vallokomotiv kommer att få än fler röster i parlamentsvalet. Putins ställning i opinionen är extremt stark och kanske får de så många platser att partiet på egen kan få skriva om författningen, vilket kan vara syftet med att placera Putin på förstaplatsen.

Förändrad maktbalans
Men Putins resonerande om premiärministerposten gör att man kan spekulera i att det också är ett av skälen till det överraskande draget. Det har länge diskuterats om Putin skulle, så att säga, sitta kvar genom att han blir premiärminister och maktbalansen mellan premiärministern och presidenten sedan förändras till premiärministerns förmån.

Det förutsätter i så fall att nästa president blir en person utan större maktambitioner, kanske till exempel den nyutnämnde premiärministern Viktor Zubkov.

Om eller när Putin väljs in i parlamentet i december måste han i varje fall antingen i förväg avsäga sig presidentposten, eller avstå från sin parlamentsplats.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista