I skiljedomstvist.

Skandia tillbakavisar hotanklagelser

Det har brutit ut öppen strid mellan två chefer för de statliga AP-fonderna och ledningen för Skandia AB. AP-fondscheferna anklagar Skandia för att ha hotat att avslöja AP-fondernas affärshemligheter om de inte stoppar sina tjänstemän från att vittna i en skiljedomsprocess mellan Skandia och dotterbolaget Skandia Liv.

Peter Norman är chef för sjunde AP-fonden och han berättar hur han reagerade på hotelserna.

– Vi svarade ingenting på det. Vi hade aldrig hört något liknande, vi blev så häpna att mötet avbröts i praktiken i samband med detta, säger han.

Anklagelserna om att Skandia AB hotat AP-fondernas chefer tillbakavisas av Karl-Erik Danielsson, Skandia AB:s advokat i processen mot dotterbolaget Skandia Liv.

– Vad vi driver är ju en stor och komplicerad skiljetvist mellan Skadia och Skandia Liv. Här sägs det ju saker mellan ett stort antal personer hela tiden. Jag har väldigt svårt att kommentera hur en företrädare för AP-fonden har uppfattat saker och ting.

Men AP-fondernas chefer hävdar att Skandia AB har hotat att avslöja de statliga pensionsfondernas förvaltningsavtal, som de har med externa kapitalförvaltare.

AP-fonderna förvaltar mycket stora summor, omkring 1 000 miljarder kronor, och kan som stor och betydelsefull kund, pressa ned priserna för förvaltningen.

Villkoret för det är att priserna är hemliga. Om Skandia AB skulle fullfölja sitt hot och avslöja de hemliga priserna, skulle det få allvarliga konsekvenser säger Peter Norman, chef för sjunde AP-fonden.

– Om det här blir allmänt känt kommer våra priser att gå upp. Det leder till att alla i Sverige får sänkta pensioner, inte bara dagens generation, utan även morgondagens.

Men Karl-Erik Danielsson vid Skandia AB hävdar att detta inte kan ske.

– Hela skiljeförfarandet bedrivs under stor sekretess. Vid skiljeförfaranden får man ju ytterst sällan reda på någonting, förutom möjligen ett slutresultat. Men vad som försiggår är ju hemligt.

Kerstin Brostrand
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista