S öppnar för försäljning av receptfria läkemedel

Socialdemokraterna vill göra en långsiktig uppgörelse med den borgerliga regeringen om Apoteket. Socialdemokraterna är beredda att tillåta försäljning av en del receptfria läkemedel i handeln, om regeringen samtidigt lämnar förslaget att helt släppa fri konkurrensen på apoteksområdet 2009.

Ylva Johansson är vice ordförande i riksdagens socialutskott.

– Jag tror att det är många som tycker att det vore enkelt om man kan köpa till exempel allergimedicin, salva mot eksem, eller förkylningsmedel i den vanliga handeln, säger Ylva Johansson.

– Nu håller den borgerliga regeringen på att sälja ut hela apoteksmonopolet. Då tycker jag att det är viktigt att försöka rädda grunden för monopolet, och samtidigt göra det lätt att köpa vanliga, receptfria läkemedel.

Velat behålla monopolet
Tidigare har socialdemokraterna velat behålla Apotekets monopol på försäljning av läkemedel med undantag för nikotintuggummi.

Men nu är alltså partiet berett att gå längre, och låta andra handlare sälja receptfria läkemedel efter att Läkemedelsverket analyserat effekterna av en försäljning utanför Apoteket.

Ylva Johansson hoppas att socialdemokraternas ändrade linje ska locka regeringen till en uppgörelse om Apotekets framtid. Just nu arbetar en statlig utredning med förslag som väntas leda till att hela apoteksmarknaden avregleras 2009.

Driver upp kostnaderna
Ylva Johansson vill stoppa det eftersom hon tror att internationella storkedjor kommer ta över marknaden och snarast driva upp kostnaderna för medicin i Sverige.

– Jag tror att risken är väldigt stor för en sådan utveckling även i Sverige. Och jag hoppas att regeringen tar sitt förnuft till fånga, och lägger ned planerna på att avreglera Apoteket, och istället tar vår utsträckta hand om att göra det lättillgängligt för människor att köpa förkylningsmedel och annat i vanliga detaljhandeln, säger Ylva Johansson.

Det som borde locka regeringen är alltså, enligt Ylva Johansson, en uppgörelse om försäljning av receptfria läkemedel utanför Apoteket som håller även vid ett regeringsskifte.

Risker för patienterna
När socialdemokraterna tidigare sagt nej till att tillåta medicinförsäljning i handeln har de bland annat motiverat det med att det kan finns risker för patienterna om andra än Apoteket får sälja medicin. Ylva Johansson tonar nu ner de farhågorna.

– Man måste naturligtvis bedöma vilka läkemedel som passar att sälja i handeln. Man måste också diskutera till exempel hur man ska ge tillstånd och vilka krav som ska ställas. Men jag tror inte att det är en omöjlig fråga att lösa.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista