Socialdemokraterna diskuterar skolpolitik.

S-förslag om skolpolitik får intern kritik

Inom socialdemokraternas pågår en diskussion om hur partiets skolpolitik ska se. I veckan ska partiledningen få in synpunkter på ett diskussionsunderlag som skickades ut i somras. Socialdemokratiska studentförbundets ordförande Kajsa Borgnäs är kritisk till att hennes parti, precis som folkpartiet, pratar om ordning och reda i skolan.

– Jag tycker att man skulle prata om lugn och ro i skolan i stället. Barn behöver lugn och ro, säger Kajsa Borgnäs.

– När man pratar om ordning och reda handlar det mycket om att finns vissa störande element i klassrummet som man antingen ska flytta på eller som man kan peka på så att de sitter still. Där finns en auktoritetslösning. Pratar man i stället om lugn och ro, då är det mycket mer en resursfråga, man flyttar perspektivet.

Tappat förtroendet
Enligt socialdemokraternas egna valanalys har många väljare förlorat förtroendet för partiets skolpolitik och det är därför socialdemokraterna valt att utforma en ny.

Men Kajsa Borgnäs menar att partiet genom att prata om ordning och reda istället för lugn och ro använder folkpartiets slagord.

I juli skickade socialdemokraterna ut ett diskussionsunderlag som partiorganisationer och allmänheten hade möjlighet att kommentera fram till den 1 okotber.

Kajsa Borgnäs tycker att underlaget är för snävt inriktad på situationen i klassrummen och att övergripande frågor om skolans roll får för lite plats.

– Den typen av övergripande frågor som: ”Vilken roll har skolan? Hur tacklar man bostads- och skolsegregationen?” och så vidare, det täcks inte av rådslagsmaterialet, så det hoppas jag att partiet tar upp på något annat sätt, säger Kajsa Borgnäs.

SSU kritiskt
Även socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, har synpunkter på den nya skolpolitiken. Ordföranden Jytte Guteland menar att partiet haft en allt för flummig retorik. 

Det krävs fler konkreta förslag, bland annat vill Guteland se inträdesprov på lärarhögskolorna och satsningar på högstadiet.

– Idag ser vi att det finns grundskolor där hälften av eleverna misslyckas. Vi måste satsa alla resurser på att högstadierna ska bli bättre. Det kommer också leda till en bättre situation i gymnasieskolorna. Det krävs en ordentlig satsning på att granska skolorna. Vi borde ge mer resurser till Skolverket för att granska dem, säger Jytte Guteland.

Niklas Svensson
niklas.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista