Förpackning av vetemjöl snart verklighet

Framtidens förpackningar kan vara gjorda av vetemjöl eller kräftskal, när svenska forskare letar efter nya, miljövänliga råvaror. Förpackningsforskarna försöker också göra säkra förpackningar som ska garantera att varan inuti är äkta.

Kennert Johansson är projektledare på forskningsinstitutet STFI-Packforsk.

– Man kan ge fibern en egenskap som man sedan kan avläsa med en form av läsutrustning. Eller man kan trycka någon form av magnetiska koder i förpackningarna så de inte syns, som man sedan kan läsa av.

– Då finns det många möjligheter att ge förpackningarna egenskaper som gör att om förpackningen är äkta, så är produkten äkta.

Försvårar för pirattillverkare
En inbyggd äkthetskontroll i förpackningar för till exempel läkemedel eller elektronikvaror kan göra livet svårare för pirattillverkarna. Förfalskningar och piratkopior är ett växande problem. I fjol stoppade tulltjänstemännen i EU 128 miljoner föremål.

En annan typ av säkra förpackningar visar om till exempel en matvara förvarats i rätt temperatur hela tiden.

STFI-Packforsk letar också efter ersättning för plast i förpackningar, och förnybara råvaror, i ett internationellt forskningsprojekt.

Tråg från vetemjölstillverkning
Mikael Gällstedt forskar om nya råvaror. Han visar ett tråg, som ser ut som dem man köper köttfärs i, fast lite gummiaktigt.

– Det är ett livsmedelstråg gjort av glutenprotein. Det är en biprodukt från etanoltillverkning från vetemjöl. Syftet med det här är att få ett helt förnyelsebart material, som är konkurrenskraftigt mot amerikanska material. Det har också väldigt goda barriäregenskaper, så det skyddar livsmedlet väldigt väl, säger Mikael Gällstedt.

Förpackningar kan också tillverkas av kitosan från räk- och kräftskal, som är avfall i fiskeindustrin, och alginat, ett material från sjöväxter.

Förnybara, täta och billiga
Men det räcker inte att råvarorna är förnybara. De ska också vara täta, billiga och kunna användas i de maskiner som förpackningsindustrin redan har.

Svenska forskare jobbar tätt ihop med den svenska pappers- och förpackningsindustrin, som ligger långt framme internationellt.

Bo Wallteg som driver branschtidningen Nordemballage, följer utvecklingen.

– Vi ligger rätt långt framme, särskilt på vissa områden, säger Bo Wallteg.

Vilken betydelse kan den här forskningen få för industri och företag i Sverige?

– Vi är väldigt duktiga i Sverige på områden som fiberförpackningar. Om vi kan ha en framträdande position inom ett område som alltid går mer eller mindre oskatt genom alla konjunkturer, för förpackningar behövs alltid, så är det klart att det är en fördel om vi ligger långt framme på området.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista