"Miljötillsynen bör flyttas till eget verk"

Miljötillsynen skulle fungera bäst om den flyttades över till ett självständigt miljöverk i likhet med Arbetsmiljöverket och Skogsstyrelsen. Det anser Föreningen Kommunala miljöchefer i sitt remissvar på Ansvarskommitténs förslag om den framtida organisationen av statlig och kommunal verksamhet.

Då skulle man komma bort från inbyggda konflikter och jäv, anser Högni Hansson, miljöchef i Landskrona.

– Hela rättssamhället bygger ju på idén att myndigheterna är oberoende från dem som de ska kontrollera och bevaka, säger Högni Hansson.

– Tillsynen av en miljöfarlig verksamhet sker ju på medborgarnas uppdrag, det vill säga att man väger nyttan emot skadan.

Miljöhänsyn och näringslivsintressen krockar
Många kommuner har slagit ihop byggnadsnämnden och miljönämnden. Och i dagens system blir det inte sällan krockar mellan miljötillsynen och kommunens strävan att gynna det lokala näringslivet. Högni Hansson anser att den konflikten också kan finnas på länsstyrelserna.

– Vi har ju haft samma konflikt på länsnivå som man har haft i kommunerna. Jag menar att miljöintressena får stryka på foten i alla de situationerna.

I kommunerna uppstår idag också problem med jäv när det sker olagliga utsläpp i kommunens egna verksamheter, till exempel avloppsreningsverk och värmeverk.

– Det innebär i praktiken att miljöinspektörerna eller miljöchefen ska anmäla sin egen chef till åklagare. Det förstår alla att det är ju en ganska knepig situation.

”Minskar vid flytt till länsstyrelsen”
Ordföranden i Ansvarskommittén, Mats Svegfors, tror att jävsproblematiken kommer att minska om man flyttar över tillsynen till länsstyrelsen.

– Oberoendet mellan att driva en verksamhet och att utöva tillsyn, den distansen kommer att bli större, säger Mats Svegfors.

Det finns i Ansvarskommitténs förslag inget alternativ, som går ut på att skapa ett särkilt verk för tillsyn. Men miljöchefen i Landskrona Högni Hansson, tror att ett miljöverk skulle innebära bättre samordning av miljötillsynen.

– Socialstyrelsen har tillexempel ansvar för buller inomhus, Naturvårdsverket för buller utomhus, och de möts aldrig. Man borde flytta de här frågorna och samla dem.

”Tillsynen måste förnyas”
Jonny Andersson, som är ombudsman i Naturvetareförbundet, kommer ofta i kontakt med de konflikter, som uppstår på grund av de motstridiga intressena i kommunerna.

– Det måste bli en statlig tillsynsorganisation av något slag. Men då måste det vara en renodlad tillsynsorganisation, inte att det också ligger näringslivsfrågor inom organisationen, säger Jonny Andersson.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista