Kaczynski och Kwasniewski strax före tv-debatten.

Tuff tv-debatt inför presidentvalet i Polen

På måndagskvällen var det partiledardebatt inför parlamentsvalet i Polen den 21 oktober. Men bara två partiledare deltog, premiärministern Jaroslaw Kaczynski och vänsterns premiärministerkandidat, ex-presidenten Aleksander Kwasniewski.

Den sändes i tre olika tv-kanaler och i public serviceradion.

Direktsända tv-debatter är ganska ovanliga i Polen och detta var den första och den enda. Aleksander Kwasniewski som var president mellan åren 1995 och 2005 tvingades än en gång be om ursäkt för att han inför tv-kameror två gånger.

Den senaste gången var för två veckor sedan, uppträtt kraftigt alkoholberusad under besök i Ukraina.

– Jag vill inte rättfärdiga mina tabbar, och ber framför allt min fru och min familj om ursäkt men samtidigt, med tanke på hur många år jag varit politiker så har ju sådana här saker inträffat mycket, mycket sällan, försvarade sig Aleksander Kwasniewski.

Det var en tuff debatt mellan regeringschefen Kaczynski och ex-presidenten Kwasniewski.

Det kom att handla mycket om utrikespolitiken där Kwasniewski var oerhört kritisk men Kaczynski såg inga tecken på att Polen isoleras i Europa, snarare att Polen nu tas på allt större allvar.

Kaczynski berömde sig över att Polens ekonomi aldrig varit så bra som för närvarande men Kwasniewski hävdade att det beror på åtgärder vidtagna av tidigare regeringar och att utländska investerare nu sviker tvillingbröderna Kaczynskis Polen.

21 oktober kommer det definitiva resultatet vilken av de båda debattörerna som segrade.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista